Oogcontact – Fergus McNeill

Oogcontact
ISBN 9789026133350
Uitgever: De Fontein
304 pagina’s
Verschijnt: 20 augustus 2013
Originele titel: Eye contact

“Oogcontact maken kan fataal zijn…
Als je hem aankijkt ben jij de volgende…

Robert Naysmith is een succesvol zakenman. En hij is een seriemoordenaar. Al jaren speelt hij een ijzingwekkend en dodelijk spel. Hij kiest zijn slachtoffers niet bewust, iedereen zou het kunnen zijn. Zijn spelregels: hij kijkt op zijn horloge, bepaalt een tijdstip en de eerste die hem vanaf dát moment recht aankijkt is zijn volgende slachtoffer. Detective Graham Harland staat voor een raadsel want de reeks moorden vertoont ogenschijnlijk geen enkel onderling verband. Hoe moet hij een moordenaar ontmaskeren die zijn slachtoffers zo willekeurig kiest…

Fergus McNeill ontwerpt computergames en apps en runt een ontwerpstudio. Oogcontact is zijn thrillerdebuut.

Robert Naysmith is een goedverzorgde, zeer zelfverzekerde, succesvolle zakenman van eind dertig, met een leuke jonge vriendin waar hij steeds meer voor gaat voelen. En hij is seriemoordenaar… Hij heeft zijn eigen spel ontwikkeld: hij bepaalt een tijdstip en degene die hem daarna als eerste aankijkt wordt zijn nieuwe slachtoffer, zijn prooi. Hij geeft zijn prooi 24 uur voorsprong en begint dan met de jacht. Hij probeert zijn slachtoffer weer te vinden en dan zijn of haar gangen na te gaan, hij bereidt zich zeer zorgvuldig voor. Hij heeft zo al een aantal moorden op zijn naam staan, maar geen enkel spoor leidt naar hem. De politie staat, in verschillende districten, voor een raadsel. Omdat de moorden zo willekeurig zijn gepleegd, schijnbaar zonder motief en in verschillende gebieden, duurt het een tijd voordat er een verband gevonden wordt.

Inspecteur Graham Harland, een weduwnaar die in therapie is om het verlies van zijn verongelukte vrouw te verwerken, heeft de leiding over de meest recente moord. Een jogster is tijdens haar ochtendrondje op een afgelegen plek gewurgd. Dan ontdekt Harland een sleutel aan de sleutelbos van het slachtoffer die niet van haar blijkt te zijn. De sleutel is van een man die een tijdje terug in een ander district vermoord is. Zo komen er langzaam meer slachtoffers aan het licht. Wat is het verband tussen de moorden? En wat ontbreekt er bij het huidige slachtoffer? Wanneer en waar zullen ze de volgende vinden? Zullen ze de moordenaar ooit weten te pakken?

Het bijzondere aan Oogcontact is dat je onder andere uit het perspectief van de moordenaar leest. Je krijgt een goed beeld van wat voor (zieke) man Robert Naysmith is, wat voor dubbelleven hij leidt, hoe hij zich tot in de puntjes voorbereid op zijn moorden en hoe overtuigd hij is van zijn oppermachtigheid. Je vraagt je ook echt af of het de politie zal lukken om iemand te pakken die zo zorgvuldig en zo willekeurig te werk gaat.
Ook maak je kennis met inspecteur Graham Harland, een man die nog lang niet over het verlies van zijn vrouw heen is, nogal opvliegend kan zijn en stiekem wel blij is met deze zaak  omdat het hem de nodige afleiding geeft. Hij bijt zich dan ook stevig vast in de zaak, zelfs wanneer zijn baas besluit dat de zaak overgedragen moet worden aan een ander district.

Oogcontact is een huiveringwekkende realistische thriller die je wel twee keer doet nadenken voor je een wildvreemde recht in de ogen durft te kijken. Wie zegt dat er niet in het echt zo’n psychopaat rondloopt?
De prachtige indringende dubbele cover maakte me al nieuwsgierig en het boek heeft mijn verwachtingen waargemaakt. Ik ben benieuwd naar meer werk van Fergus McNeill, dit smaakt in ieder geval naar meer!

Follow my blog with Bloglovin

3 thoughts on “Oogcontact – Fergus McNeill

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.