Sara’s mysteries – Sara de Monchy & Saskia Halfmouw

Samen met de kinderen die me geschreven hadden, probeerde ik de raadsels te ontrafelen. En nu zijn mijn lievelingsverhalen gebundeld. Wat je gaat lezen en bekijken is dus waargebeurd.

KORTE INHOUD 
“Sara de Monchy zoekt waargebeurde vragen uit, samen met de kinderen die ze aan haar stelden: waarom zijn de buren zo geheimzinnig? Hoe vind je uit of je voorouders in slavernij hebben geleefd? Staan er gestolen spullen in die verlaten schuur? Is er echt een wilde kat in het bos gezien? Hoe gaat het met het hondje dat plotseling moest verhuizen? Waar is het slangenzwaard van je familie? Wat betekent het liedje dat je vader vroeger altijd zong? Waarom reageert je liefste vakantievriend niet meer?

De acht mooiste verhalen van Sara de Monchy’s populaire, bekroonde gelijknamige true-crime kinderpodcast zijn nu verwerkt tot acht spannende, ruim geïllustreerde verhalen. Saskia Halfmouw maakte werkelijk prachtige beelden, die de podcastverhalen uitbreiden en van een kleurrijk decor voorzien.”

Roos begint te vertellen: ‘In het huis naast ons wonen twee vrouwen. Ze hebben altijd hun gordijnen dicht. In de zomer, de lente, de winter. Altijd. Overal om hun huis hangen camera’s. Ik zie ze bijna nooit op straat…’ 

MIJN MENING 
Tot mijn grote verrassing ontving ik het eerste boek van gloednieuwe Uitgeverij Blauw Gras in de brievenbus! En wat voor boek!!

Sara de Monchy heeft een kinderpodcast, Sara’s mysteries, waarin ze samen met kinderen mysteries oplost. De acht mooiste verhalen zijn in dit boek opgetekend door Sara en rijkelijk ingekleurd door Saskia Halfmouw. Allemaal waargebeurd dus!
Zo heb je Roos (11) die wil weten wie haar geheimzinnige buren zijn. De gordijnen zijn altijd dicht en er hangen camera’s. Hebben ze iets te verbergen? Je fantasie kan flink op hol slaan… Sara en Roos gaan op onderzoek uit!
En je hebt Dunyah (11), die wil weten wat het slaapliedje betekent dat zijn vader vroeger voor hem zong, toen hij nog in Nederland was. Is het een Senegalees liedje? Wat kunnen ze doen om de betekenis te achterhalen? Wie kunnen ze het allemaal vragen?
En dan heb je ook nog Jules (11) die zich afvraagt waar de lynx is die bij haar in de buurt is gezien. Is het echt een lynx geweest? Wie heeft het de journalist van het artikel verteld? Wat heeft diegene precies gezegd en gezien? Niet alle verhalen (en journalisten ) kun je blind vertrouwen… Weten Sara en Jules het juiste spoor te vinden en de waarheid te achterhalen?
En dan heb je nog de zaken van ‘Het dievenschuurtje’, ‘Mijn Surinaamse voorouders’, ‘Een nieuw baasje’, ‘Het slangenzwaard’ en ‘De verloren vakantievriend’…

Het gaat dus om een mysterieus slaapliedje dat Dunyah al een tijdje bezighoudt. We weten niet waar het vandaan komt, en we hebben ook geen idee wat de vertaling is.

Ik kende de podcast van Sara nog niet, maar vond het boek wel énorm aansprekend! Hoe leuk dat ze samen met kinderen al die verschillende mysteries gaat oplossen?! En dan al die práchtige, kleurrijke illustraties van Saskia Halfmouw erbij! Ontzettend divers zo met die levensechte geschetste portretten van de kinderen, de strips én de paginavullende illustraties. Echt een heel erg mooi & rijk geheel!
En de verhalen zijn dat ook, mooi & rijk! Heel diverse kinderen, heel diverse zaken. Zo gaat het onder andere over verhuizen en de onzekerheid of je wel een fijne nieuwe plek vindt, over oorlog en vluchtelingen en de dingen die je achterlaat maar graag hier ook in ere wilt houden, over slavernij in je familieverleden en open in gesprek gaan met de familie van de slavenhouders, en over fake news…
De verhalen zijn lief, soms grappig, soms spannend, soms frustrerend en ook gewoon hartstikke ontroerend! (Ik moest af en toe even wat wegslikken!) Echt een geweldig fijne compilatie van mysteries. En wat ontzettend leuk dat stukje ‘Na de verhalen’ achterin! Zo weet je hoe het verder gegaan is met de kinderen en hun verhalen.
Wat is dit een leuk en mooi boek! Ik heb er echt intens van zitten genieten. En de kinderen (10 & 13) staan al te trappelen om hem ook te kunnen lezen!

We zoeken urenlang, we bekijken alles wat we zien. We dwalen over donkere paadjes, vinden een paar sporen, maar… die blijken van een hond te zijn.
Helaas. De katachtige is nergens te bekennen.

Sara’s mysteries 
ISBN 9789493374003 – Uitgeverij Blauw Gras – 144 pagina’s – Verschenen: oktober 2024 – Illustraties: Saskia Halfmouw – Leeftijd: 8+

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.