Kalm aan – Rachel Williams & Freya Hartas

Overal om ons heen is de natuur in beweging… en gebeuren er wonderen. Iedere dag, ieder uur, vinden er vlak voor onze ogen fabelachtige gedaanteverwisselingen plaats.
Maar ze vallen vaak niet op.

Korte inhoud
“Overal om ons heen vinden wonderen plaats in de natuur.
Elke dag, ieder uur, verandert er van alles op sprookjesachtige wijze.
Het gebeurt vlak voor je ogen. Maar toch zie je het vaak niet…

Ontdek 50 natuurverwonderverhalen.
Kijk hoe ze zich voor je ontvouwen.
Ga dan naar buiten en ontdek wat er
allemaal om je heen gebeurt,
als je kalm aan doet.”

Een honingbijenvolk gaat aan het werk. (…)
Omdat ze zo hard werken, leven ze maar kort: zes zomerweken. Kijk hoe ze op een lenteochtend aan het werk gaan…

Mijn mening
Dit plaatje van een non-fictie jeugdboek lag al een tijdje op me te wachten en nu vond ik eindelijk de rust om het te bewonderen!

In Kalm aan: rust in een drukke wereld, 50 natuurverwonderverhalen vind je verhalen over allerlei natuurwonderen die zich onder je neus afspelen, maar waar je vaak niet de rust voor neemt om ze te bewonderen en je erover te verwonderen…
Een bij bestuift een bloem, een vlinder komt uit een cocon, een spin weeft een web, een zonnebloem volgt de zon, de zon gaat onder… Alles neemt zijn eigen tijd. Het een duurt kort, het ander wat langer, het ander nog langer. Kalm aan!
Doe jij zelf ook kalm aan en ga je er bewuster van genieten? Luister, voel, ruik, verwonder…

Alleen al het kijken naar dit prachtig geïllustreerde boek brengt je tot rust!
Het staat vol met kleurrijke, maar niet te knallende, illustraties van Freya Hartas die stap voor stap laten zien wat er in de 50 natuurverwonderverhalen van Rachel Williams wordt verteld. De verhalen en uitlegstukjes zijn informatief en kort maar krachtig, dus leerzaam en heel erg fijn leesbaar en de aandacht blijft er zo goed bij. Samen met de illustraties is het een heel mooi geheel en komt alles helemaal tot leven!
Dit is echt een boek om er steeds weer even bij te pakken en je in alle rust te verwonderen aan de dingen die er beschreven staan en je te vergapen aan de illustraties. Je kunt blijven bladeren en genieten. Wat brengt de natuur toch mooie dingen voort! En wat brengt Lemniscaat toch mooie natuurboeken uit! Weer een topper dit.

PS: Achterin staat nog een handige woordenlijst voor als je op zoek bent naar een specifiek onderwerp en er staat een lijst met (Lemniscaat)boeken die je kunt lezen als je je nog meer wilt verwonderen over de natuur.

Tijdens de zonsondergang draait ons deel van de aarde zich langzaam van de zon af, dus het zonlicht moet langer door onze atmosfeer reizen om ons te bereiken.

Kalm aan 
ISBN 9789047712695 – Uitgever: Lemniscaat – 128 pagina’s – Verschenen: maart 2021 – Vertaald door: Jesse Goossens – Illustraties: Freya Hartas – Leeftijd: 8+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.