Vogeleiland – Marion Pauw

De tulpen waren net uitgebloeid toen Marianne wegliep.(…)
Ze had een briefje achtergelaten op de keukentafel waarop stond:
IK BEN JULLIE SCHIJTZAT. HAVE A NICE LIFE.

Korte inhoud
“Wat is er gebeurd met Marianne? Op haar vijftiende liep ze van huis weg om nooit meer iets van zich te laten horen. Jaren later kampt haar zusje Nicole nog steeds met het trauma van haar verdwijning. Ze besluit om alles achter zich te laten en naar Spanje te verhuizen. Maar ook daar kan ze niet aan het verleden ontsnappen. Een bijzondere verschijning doet de hoop dat haar zus nog leeft oplaaien en leidt haar naar het onbewoonde Vogeleiland.”

Het huis kijkt uit op een prachtige vallei. Geen buren te zien. Het is zo stil dat ik de neiging moet onderdrukken om te gaan schreeuwen.

Mijn mening
Ik las altijd graag de thrillers van Marion Pauw (en ook een jeugdthriller en roman) en het was al een tijdje geleden dat er eentje verscheen, maar nu is er dan haar nieuwe thriller Vogeleiland.

Marianne (15), een opstandige puber, boos op alles en iedereen, loopt weg. Waar is ze heen? Met wie? Zal ze ooit nog thuiskomen? Haar ouders en zusje Nicole (13) zijn er kapot van en blijven jarenlang hoop houden. Maar het gezin gaat er ondertussen wel aan onderdoor…
De volwassen Nicole erft een afgelegen finca in Spanje en besluit alles achter zich te laten en daar, in haar eentje, een nieuw leven op te bouwen. Maar kan ze het verleden wel echt achter zich laten? Wat als Marianne toch nog ergens in leven is?

Ik wil niet spoileren in mijn recensies en dat is bij dit boek héél erg lastig! Maar ik doe mijn best!

Laat ik beginnen met zeggen dat ik het geen thriller vind, het verhaal is onwijs meeslepend en er zit zeker spanning in, maar ik vind het geen thriller-achtige spanning (misschien lees ik daar te veel mega-spannende thrillers voor ). Wat overigens niets zegt over hoe goed ik het boek vond!

Het verhaal is van begin tot eind meeslepend, ontzettend boeiend en aangrijpend en leest heerlijk weg. Je krijgt door de drie verschillende perspectieven, waaronder die van Nicole, meerdere kanten van het verdwijningsverhaal mee en leeft mee met de personages, “goed” en “slecht”. Het verhaal liet me echt van alles voelen; waaronder bewondering, hoop, wanhoop, ongemak en afschuw… En het zet je als lezer ook aan het denken over eigen (best)wil, goed en slecht, dader en slachtoffer, vrijheid en gevangenschap… Waar ligt de grens?
Eenmaal begonnen met lezen kon ik het boek niet meer wegleggen, het verhaal hield me echt in zijn greep. Ik kon niet rusten voor ik wist hoe het zou aflopen! Thriller of geen thriller: het is gewoon een heerlijk boek waar ik echt van genoten heb.

Elke keer dat ik de briefjes zag hangen, aan bomen, lantaarnpalen, in winkels, werkelijk overal, voelde ik een knoop in mijn maag.
“We houden van je. We missen je. Kom terug.”

Vogeleiland
ISBN 9789048854943 – Uitgever: The House of Books – 272 pagina’s – Verschijnt: 3 mei 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.