Een klok van sterren 1: De schaduwmot – Francesca Gibbons & Chris Riddell

Het monster stond alleen op de berghelling. Het stak zijn handen uit. ‘Vlieg met moed en snelheid en de wil van de sterren. Als je iets voor ons wilt doen, help ons dan om terug te krijgen wat van ons is.’
Het opende zijn klauwen net ver genoeg om de mot te laten ontsnappen.

Korte inhoud
Imogen zag een hek naar de tuin. Op het hek stond met grote letters geschilderd: verboden toegang. Ze wist niet precies wat dat betekende, maar het klonk leuk!

Imogen weet heus wel dat ze iets doet wat niet mag, maar ja, wie houdt zich nou altijd aan de regels? Daarom volgt ze een vreemde zilveren mot die haar naar een deurtje in een dikke boom leidt. Stiekem gevolgd door haar kleine zusje Marie gaat ze door de deur, waarna ze allebei pardoes een andere wereld intuimelen. De zusjes komen in een magisch koninkrijk terecht en worden daar al snel meegesleurd in een spannend avontuur. Het wordt een race tegen de klok, maar gelukkig krijgen ze hulp van een verwend prinsje, een chagrijnige jager en een slimme dievegge.”

Imogen opende haar handen en de mot kroop op een blaadje. Zijn zilvergrijze vleugels versmolten met de schaduwen. ‘Ik noem je de schaduwmot.’

Mijn mening
Ik vond dit boek meteen heel gaaf om te zien, zo kleurrijk en met die mooie illustraties van Chris Riddell! En de korte inhoud was ook nog eens heel aansprekend. Was dit echt zo’n heerlijk avontuur?

Imogen (11) en haar jongere zusje Marie komen op een dag per ongeluk in het koninkrijk Yaroslav terecht. Imogen volgt, in de wilde tuinen van de theesalon waar ze met oma zijn, een mot en die brengt haar bij een deur in een boom. Eenmaal door de deur komt ze in een hele andere wereld terecht en blijkt Marie haar gevolgd te zijn. De deur is dicht en gaat niet meer open, hoe komen ze nou weer thuis?
Ze besluiten op zoek te gaan naar de bewoonde wereld en iemand om hulp te vragen. Ze komen in een griezelige, ommuurde stad terecht en eindigen in het kasteel van de verwaande prins Miro. En dat is het begin van een spannend avontuur vol moed, verraad en monsters…

Het verhaal is meteen vanaf de proloog, waarin we kennismaken met een monster die een mot op pad stuurt, pakkend en intrigerend. En vanaf het moment dat Imogen en Marie door die deur zijn gestapt is het zo boeiend en spannend dat je eigenlijk alleen maar door wilt lezen. Wat gaan ze tegenkomen? Hoe gaan ze weer thuiskomen? Hebben ze wat aan die verwende prins? Wat zijn er allemaal voor geheimen daar in dat koninkrijk?
Ik moest alleen wel even wennen aan alle Tsjechisch-aandoende benamingen in die vreemde wereld, daar ging de vaart er voor mij in het lezen even uit, maar eenmaal gewend kon ik weer lekker door.

Dit is echt wel een heerlijk spannend avontuur over twee moedige meisjes, die nieuwe vrienden maken – héél verschillende – in hun gevaarlijke zoektocht naar wie ze de weg naar huis kan wijzen. Het verhaal is een beetje griezelig en sprookjesachtig; het heeft monsters, een prins die wees is, een koning, een schone jonkvrouwe met geheime agenda, etc… Maar dus ook die moedige meiden, en een stoere jaagster.
De titel van de serie – Een klok van sterren – wordt nog niet heel duidelijk verklaard, al speelt die bijzondere klok – met voorspellende gaven? – wel een rolletje in het verhaal. Benieuwd hoe dat zal zijn in de volgende delen!
En op die volgende delen ga ik me zeker verheugen! Ik wil meer!!!

De mot kroop weg bij Imogens hand. Even later liep hij niet meer over ruwe bast, maar over glad hout. Ze liet haar vingers eroverheen glijden. Ze wist wat het was en ging een paar stappen achteruit. Ja, ze had gelijk.
Er zat een deur in de boom.

PS: ga je boeken bestellen, doe dat dan bij je favoriete boekhandel! Ze kunnen je steun hard gebruiken.


Een klok van sterren: De schaduwmot
ISBN 9789402706666 – Uitgever: HarperCollins Holland – 400 pagina’s – Verschenen: september 2020 – Vertaald door: Angelique Verheijen – Illustraties: Chris Riddell – Deel 1 in de trilogie – Leeftijd: 10+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.