Altijd dichtbij – Mark Janssen

Oma
is
er
niet
meer…
Ik moet flink zijn.

Korte inhoud
“Wat doe je met een gemis dat alleen maar groter wordt als je probeert minder te missen?

Ze had gezegd:
‘Als je je verdrietig voelt
omdat ik er niet meer ben,
juist dan ben ik heel dicht bij je.’

Dan kom je er langzaam, beetje bij beetje, achter dat degene van wie je houdt nooit echt weg is. Dat je overal tekenen kunt zien van de liefde, de aandacht, de aanwezigheid van die ene die lijfelijk niet meer aanwezig is – maar toch altijd dichtbij.”

Ze had gezegd:
‘Als je je verdrietig voelt
omdat ik er niet meer ben,
juist dan ben ik heel dicht bij je.’

Twee edities
“Speciaal voor de Mark Janssen-fans – en die zijn met velen – verschijnt zijn nieuwe boek Altijd dichtbij in niet één, maar twee verschillende uitgaven. Naast de reguliere editie is ook een bijzondere luxe-editie verkrijgbaar. Een verhaal dat zo uitzonderlijk is, verdient immers uitzonderlijke aandacht!”
(www.lemniscaat.nl)

Maar hoe harder ik probeerde
haar niet te missen,
hoe meer ze mij ontbrak.

Mijn mening
Zoals jullie inmiddels wel weten ben ik groot fan van het werk van Mark Janssen.  Het liefst wil ik alles hebben en alles inlijsten… We zijn gewend van zijn prentenboeken dat ze ontzettend kleurrijk zijn, maar in dit boek over rouw en gemis is juist alles in zwart-wit getekend.

Babu’s oma is overleden en het gemis is groot. Oma heeft gezegd dat ze altijd dichtbij zal zijn, maar Babu weet zeker dat hij alleen is. De mooie vis is dichtbij, de vogel is dichtbij, het aapje is dichtbij, maar oma is nergens; niet in het diepe water, niet bij de tempel, niet bij de boom… Gaf ze maar een teken!
Of, heeft ze dat misschien al een paar keer gedaan?

Dit vind ik oprecht een van de mooiste prentenboeken ooit!
Die prachtige gedetailleerde en sfeervolle zwart-wittekeningen – zo perfect passend bij het verhaal – waar je uren naar kunt blijven kijken en de prachtige, haast poëtische tekst – Maar hoe harder ik probeerde haar niet te missen, hoe meer ze mij ontbrak – waar zo veel verdriet, liefde, hoop en troost uit spreekt…
WOW, gewoon wow! Dit prentenboek heeft heel veel indruk op me gemaakt en ontroert me steeds opnieuw. Heel erg veel liefde voor dit boek!

Ik heb het geluk dat ik de reguliere én de luxe-editie gekregen heb van Lemniscaat (!), maar ik kan écht niet zeggen welke editie ik het mooiste vind. De reguliere is kleiner, heeft een witte omslag en heeft prachtig goud op snede, de luxe-editie is groter, heeft een dikke kartonnen omslag en een linnen rug. Zo hebben ze allebei hun eigen charme… Als Mark Janssen-liefhebber moet je ze dus eigenlijk gewoon allebei hebben! (cadeautip! )

De glinstering op het water,
de geluiden van de vogels
en de mooie vis.
Alles zo dichtbij
– behalve oma.

Altijd dichtbij
ISBN 9789047712640 (regulier) 9789047713098 (luxe) – Uitgeverij Lemniscaat – 32 pagina’s – Verschenen: september 2020

One thought on “Altijd dichtbij – Mark Janssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.