Afslag Zuid – Eva Burgers

Telkens stopten haar herinneringen op het punt dat ze werd weggesleept. Wat was er gebeurd?
Iedere dag voelde Rebel sterker dat ze erachter moest komen hoe die brand was ontstaan. Er klopte iets niet.

Korte inhoud
“Een Nederlands kustdorp. Een hechte groep vrienden. Zomer. Strand. Er is een misdaad die moet worden opgelost, maar het politiekorps laat het afweten. Er zit niks anders op dan dat Rebel en haar drie vrienden zich zelf met de zaak gaan bemoeien.”

‘Er gebeuren de laatste tijd rare dingen,’ begon ze. (…)
‘Ik heb wel vaker het gevoel gehad dat er hier iemand binnen was.’ 

Mijn mening
Ik lees de (jeugd)thrillers van Eva Burgers altijd heel graag! Was dit ook weer zo’n geslaagde?

Rebel Miller (16) wordt sinds de dood van haar ouders opgevoed door haar tante Marly. Haar ouders kwamen om in een hotelbrand die Rebel wonderbaarlijk genoeg overleefde. Ze heeft een vage herinnering aan haar redder die nacht, maar het wil maar niet helemaal terugkomen. Iets klopte er niet aan die brand, maar de politie heeft zich er volgens haar tante te makkelijk vanaf gemaakt…
Als Rebel ziet dat Kai, de jongen waar ze stiekem een oogje op heeft, contact heeft met criminelen besluit ze samen met haar beste vriend Olivier zelf op onderzoek uit te gaan naar het hoe/wat/waarom, om zo te bewijzen – aan zichzelf en uiteindelijk aan de politie misschien – dat Kai geen crimineel is.
Rebel en Olivier beseffen alleen niet in wat voor wespennest ze zich begeven…

Wat las deze jeugdthriller heerlijk weg! Door het fijne lettertype, maar natuurlijk ook door de fijne vlotte schrijfstijl en de lekkere spanningsboog in het verhaal! Leuk dat er een verhaallijn in het verleden is – de hotelbrand waarvan je het voorafgaande gebeuren te weten komt door het dagboek van Rebel – en de gebeurtenissen in het heden met de criminele bende en het op eigen houtje onderzoek doen van Rebel en Olivier én de hoofdstukken waarin je te weten komt wat de recherche aan het doen is in deze zaak. Zoiets vind ik altijd wel wat extra’s geven aan een verhaal.
Rebel is een impulsieve tiener, vindt gauw dingen verdacht en heeft niet veel vertrouwen in de politie. Gelukkig heeft ze haar vriend Olivier die haar een beetje afremt en helpt met het (gevaarlijke) onderzoek!
Het verhaal is boeiend en spannend van begin tot eind, en ondanks dat je je soms afvraagt of het wel helemaal slim is wat de tieners doen, begrijp je ook wel dat ze méér willen weten over wat er gaande is. Een erg fijne meeslepende jeugdthriller weer van Eva dus!
(Klein minpuntje: de korte inhoud vind ik niet echt kloppen)

‘Bizar. We hebben met echte criminelen te maken.’ Hij zweeg een paar seconden en keek Rebel toen indringend aan. ‘Is het niet slimmer als we naar de politie gaan met dit verhaal?’ 

Afslag Zuid
ISBN 9789493041257 – Gloude Publishing – 256 pagina’s – Verschenen: augustus 2020 – Deel 1 in de Rebel-mysterie serie – Leeftijd: 12+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.