Confettiregen – Splinter Chabot

Zelfs als iedereen in je omgeving het prima vindt wat je doet of hoe je bent, dat je anders bent, tóch zul je enorm worstelen. Omdat je er niet zelf voor hebt gekozen.
Dit is het dagboek van die worsteling.

Korte inhoud
CONFETTIREGEN is een prachtig, ontwapenend en ontroerend verhaal over een jongen genaamd Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Als in een sprookjeswereld. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen.

Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Dit boek is een dagboek van die worsteling en die zoektocht.”

Er kwamen steeds meer zaken bij die niet de bedoeling bleken te zijn. Tijdens verkleedpartijen bij klasgenootjes of op school was het niet de bedoeling dat ik koos voor een prinsessenjurk, ook al was een prinsenpak maar saai…

Auteur
“Splinter Chabot is programmamaker, politieke junkie en rasoptimist. David Bowie en Prince zijn zijn voorbeelden; vrijgevochten individuen die voor Splinter het leven lieten dansen. Splinter is onder andere bekend van het programma SPLINTER, in de politiek en als tafelheer bij DWDD.”
(www.spectrumnonfictie.nl)

Door iemand anders te spelen kon ik vrijer zijn dan buiten de schijnwerpers. Misschien speelde ik wel meer mezelf dan mevrouw Vlieger.

Mijn mening
Spectrum vroeg mij of ik dit boek wilde lezen en bespreken en omdat ik zelf een heerlijk kleurrijk kind heb (hij is pas 6, dus verder nog niets over te zeggen, hoeft ook niet) leek het me wel mooi om dit dagboek van Wobie/Splinter te lezen. En daarnaast: een boek met zo’n knallende roze omslag, dat spreekt toch meteen aan?!  (En de cover bleek ook nog eens perfect bij het verhaal te passen, gaaf gedaan!)

Ik was een jongetje met bruine krullige haren en groeide op in een gezin met drie andere broers en een hond. Het huis waarin we woonden was een kruising tussen dat van Pippi Langkous en Pipo de Clown. Maar dan chiquer. Deftiger. En met een vleugje Alice in Wonderland.

Wobie heeft veel fantasie, houdt van roze, van glitters en van confetti. Maar naarmate hij ouder wordt komt hij erachter dat veel van de dingen waar hij van houdt ‘niet wenselijk’ zijn. Zo ook de kriebels die hij af en toe voelt voor zijn beste vriendje(s). Op de basisschool was er David (nóg drukker dan hij), op de middelbare school Daniël (zou hij het hem ooit durven vertellen?) en tijdens zijn studie was er Arthur (die hem deed beseffen dat hij zichzelf mag zijn). Ondanks de steun en liefde van zijn open-minded familie, worstelt hij enorm met zijn geaardheid en heeft hij het er niet over, behalve met zijn vriendinnen.

Dit boek heeft 3 delen, ieder over een tijdperk in Wobie’s leven, genoemd naar de jongen die een belangrijke rol speelde in zijn leven op die leeftijd.
In dit persoonlijke verhaal word je echt meegenomen door Wobie naar zijn jeugd en in zijn worstelingen met zijn anderszijn. Je beleeft zijn lange weg tot zelfacceptatie intens mee, je bent overal bij en voelt alle twijfels die hij voelt. Knap gedaan. Het verhaal heeft me echt geraakt (ik heb zelfs zitten huilen ) en mijn hart brak af en toe voor Wobie, met zijn grijze mist in zijn hoofd die steeds dikker werd… Ik ben zo blij dat hij nu zichzelf kan zijn!
Bedankt voor dit verhaal, Splinter! Wat is het mooi en wat is het goed dat het er is.

Was ik dat? Dat woord? Dat woord met die h?

Confettiregen 
ISBN 9789000370634 – Uitgeverij: Spectrum – 344 pagina’s – Verschenen: maart 2020

2 thoughts on “Confettiregen – Splinter Chabot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.