3x vriendschap in prentenboeken


Vandaag laat ik jullie drie prachtige prentenboeken zien over vriendschap. Over een nieuw jongetje in de klas, over aardig zijn voor elkaar en over een bijzondere vriendschap tussen een robot en een vogeltje…  

Hij kijkt de hele tijd
naar de hemel.

Mijn vriend – Astrid Desbordes & ill. Pauline Martin (4+)
“Er zit een nieuwe jongen in onze klas. Hij heet Sam. Het probleem met Sam is niet dat hij nieuw is. Het probleem is dat hij anders is.”
(www.clavisbooks.com)

Op een middag gaat Archibald naast Sam zitten.
‘Waar kijk je naar?’ vraagt Archibald.

Stel je eens een wereld voor waarin iedereen aardig is.
Hoe kunnen we dat samen voor elkaar krijgen?

Samen – Alison Green & ill. 38 aardige tekenaars (4+)
“Achtendertig aardige illustratoren schonken ieder een tekening voor dit inspirerende boek. Van Quentin Blake, Britta Teckentrup en Ole Könnecke tot Rotraut Susanne Berner, Ingrid Godon en Gerda Dendooven, omdat ook zij allemaal vinden dat we aardig moeten zijn voor elkaar – want als we aardig voor elkaar zijn, wordt de wereld mooier.”
(www.lemniscaat.nl)

Wat denk je hiervan:
lach eens naar iemand!

Er was eens een robot.
Maar zijn hart was stuk.

De robot en het blauwe vogeltje – David Lucas (4+)
“Een versleten robot ontmoet een vogeltje dat niet verder kan vliegen.
Met zijn laatste krachten probeert de robot het vogeltje te redden en trotseert daarbij de elementen.”
(www.uitgeverijkarmijn.nl)

‘Ik heb een plekje voor je, waar mijn hart altijd zat.’
zei de robot vriendelijk. ‘Als je wilt, mag je er slapen.’ 

Mijn mening
Van Astrid Desbordes en Pauline Martin las ik al meerdere prentenboeken over Archibald en ook Mijn vriend is weer een vertederend boek met eenvoudige, maar doeltreffende illustraties;
Sam komt bij Archibald in de klas en Sam is een beetje anders. Hij doet nergens aan mee en kijkt de hele tijd naar de hemel met buitenspelen. Archibald denkt dat het vervelend is als je zo anders bent, maar is dat eigenlijk wel zo?
Een lief verhaal met een mooie boodschap: ieder kind is anders en anders is helemaal niet vervelend, je kunt juist van elkaar leren!

Samen is een heel bijzonder prentenboek omdat er illustraties in staan van maar liefst 38 illustratoren! Ze staan allemaal uitgelicht op de schutbladen van het boek.
Het verhaal van Alison Green vertelt samen met de vele prachtige en heel verschillende illustraties een verhaal over lief zijn voor elkaar en samen de wereld mooier maken. Een superlief, zelfs ontroerend, en prachtig geheel! Je kunt blijven kijken naar al die plaatjes; echt een genot voor het oog!
En: met het kopen van dit prentenboek steun je liefdadigheidsorganisatie Three Peas en help je vluchtelingen.

Dit laatste prentenboek, De robot en het blauwe vogeltje, heeft me echt ontzettend ontroerd! Mijn favoriet van de drie:
Het hart van de robot is stuk en niet meer te repareren, dus hij eindigt op de schroothoop. Maar dan komt er een blauw vogeltje uitrusten in het plekje waar zijn hart zat en is het net alsof hij weer een hart heeft. Hij besluit het vogeltje te gaan helpen op haar vermoeiende reis door weer en wind naar het warme zuiden, maar ook voor hem is die reis slopend…
Dit verhaal heeft indruk gemaakt hoor… Wow. Het is triest, maar ook onwijs hartverwarmend! De illustraties zijn ook ontzettend lief en sfeervol; een perfecte match. Een zeer aansprekend geheel!

Gaan deze drie ontroerende prentenboeken op jouw wensenlijst?
-X- Judith

[bol_product_links block_id=”bol_5ddba2c8de53c_selected-products” products=”9200000105610651,9200000114363462,9200000086845604″ name=”vriendschap” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.