Reis mee! Met de bus & De mug op de brug!


Het is Kinderboekenweek van 2 t/m 13 oktober!
Voor de 65e keer dit jaar! Het thema van 2019 is ‘Reis mee!’:
Reis mee! met de Kinderboekenweek 2019, waar voertuigen centraal staan. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt.” (Meer info vind je op www.kinderboekenweek.nl)
Deze twee prentenboeken die ik van Querido ontving sluiten perfect aan bij het thema:

Dag mama! Ja ja, ik zal braaf zijn.

Met de bus – Marianne Dubuc
“Lief en grappig prentenboek over een meisje dat voor het eerst helemaal alleen met de bus naar haar oma gaat. Onderweg stappen allerlei mensen en dieren in en uit: een geit met een grote bos bloemen, een bever met een geheimzinnig groot pakket, en een zakkenroller die betrapt wordt voor hij zijn slag kan slaan. Als ze bij oma aankomt heeft ze heel veel te vertellen!”

Dit is de eerste keer dat ik alleen met de bus ga.

De mug op de brug – Annie M.G. Schmidt & Noëlle Smit (ill.)
“Het is druk op de brug bij Breukelen, heel erg druk. En er komt steeds meer verkeer bij: auto’s, fietsers, brommers, dieren, een ijscoman met zijn ijscokar en zo gaat het maar door. Dat zou allemaal nog wel kunnen, maar dan komt er ook nog een mug bij. En dat is net iets te veel. De brug breekt in tweeën! Hoe moet dat nu?”

De brug bij Breukelen is kapot.
Hij brak ineens in 
tweeën
en niemand weet hoe ’t verder mot.
’t Is net een week gelejen.

Die brug was tot nu toe nog helemaal heel,
maar nou met die mug was het net iets te veel.

Mijn mening
Wat een heerlijk kleurrijke prentenboek om te zien, hè? Heel aansprekend!
En dat zijn ze vanbinnen ook kan ik je vertellen!

Met de bus laat zien hoe een meisje voor het eerst alleen met de bus naar oma gaat. Onderweg gebeurt er van alles en is er ontzettend veel te zien. Ze heeft oma bij aankomst heel wat te vertellen!

De mug op de brug vertelt, op rijm, het tragische verhaal  van de brug bij Breukelen die in tweeën brak omdat hij te zwaar beladen was. De mug die er nog op kwam zitten was net de laatste druppel…

Allebei de prentenboeken staan vol kleurrijke illustraties waarop een hoop grapjes te zien zijn. Iedere keer ontdek je weer wat nieuws! Wat dacht je van het schaap op de voorstoel bij de boer, met een gordel om in De mug op de brug?  En in Met de bus slaapt een luiaard de hele reis en leest iemand een krant waar steeds toepasselijke titels op te zien zijn. En dat is nog maar een klein deel van de dingen die je kunt ontdekken op de lieflijke illustraties.
Zo leuk gedaan allemaal!!

Twee super leuke prentenboeken dus, om keer op keer samen van te genieten!  (En ik ben nu heel erg benieuwd naar ander werk van Marianne Dubuc, dit was mijn eerste kennismaking en het smaakt naar meer!)

Met de bus
ISBN 9789045123707 – Uitgeverij Querido – 48 pagina’s – Verschenen: september 2019 – Vertaald uit het Frans door: Jacques Dohmen – Leeftijd: 3+

De mug op de brug
ISBN 9789045123714 – Uitgeverij Querido – 32 pagina’s – Verschenen: september 2019 – Illustraties: Noëlle Smit – Leeftijd: 3+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.