Pans Labyrint – Guillermo del Toro & Cornelia Funke

Er was eens een bos in het noorden van Spanje, zo oud dat het verhalen kon vertellen die de mensen allang waren vergeten.

Korte inhoud
“In het Spanje van de jaren ’40 gaat Ofelia met haar moeder bij haar stiefvader wonen. Hij is officier in het leger van Franco en heeft zijn hoofdkwartier in een afgelegen molen in een donker bos. Ofelia’s moeder is zwanger en wordt al snel na de verhuizing ziek. Terwijl haar moeder elke dag zwakker wordt en de wrede aard van haar stiefvader zich steeds meer openbaart, beginnen voor Ofelia de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid te vervagen. Ofelia ontdekt in de buurt van het bos een verborgen wereld, die aanvankelijk sprookjesachtig lijkt maar steeds gruwelijker wordt…”

Ze had lang op dit meisje gewacht: het meisje dat zoveel kwijt was geraakt en nog zoveel meer kwijt zou moeten raken om te vinden waar ze recht op had.

Auteurs
“De bekroonde filmmaker Guillermo del Toro vroeg Cornelia Funke een boek te schrijven gebaseerd op zijn veelgeprezen Pan’s Labyrinth. Cornelia Funke heeft het verhaal op haar geheel eigen manier bewerkt tot een YA roman waarin sprookjesachtige magie en realiteit op unieke wijze vervlochten zijn.”
(www.singeluitgeverijen.nl)

Ofelia zei maar niet dat er voor haar niets mooiers bestond. Dat begreep haar moeder toch niet. Die zocht geen bescherming bij boeken, kon zich er niet door mee laten voeren naar een andere wereld.

Mijn mening
Wat een intrigerende cover, wat een intrigerende korte inhoud, wat een intrigerende en dromerige illustraties… Dit leek me een heel bijzonder verhaal!

Ofelia (13) verhuist met haar hoogzwangere moeder en stiefvader naar een verlaten molen in een donker bos. Stiefvader capitán Vidal heeft daar zijn hoofdkwartier en maakt er met zijn soldaten jacht op de verzetsstrijders in het bos. Ofelia’s moeder wordt steeds zieker en Vidal steeds wreder. Hij ziet Ofelia niet staan en haar moeder is alleen maar belangrijk omdat ze zijn zoon draagt.
Ofelia wordt ondertussen steeds meer in een andere (fantasie?) wereld getrokken als ze door een soort fee naar faun Pan wordt gebracht in het oude labyrint bij de molen. Hij vertelt haar dat ze een prinses is en dat ze zich moet bewijzen door drie opdrachten te vervullen. Niet geheel zonder gevaar…

Wat is dit een bijzonder verhaal! Echt geweldig! Tussen de verhaallijn van de wrede werkelijkheid en van Ofelia die daar langzaam aan ontsnapt, worden er sprookjes verteld, maar die sprookjes lijken allemaal te maken te hebben met het ‘heden’. Sprookjes en werkelijkheid vervlechten zich langzaamaan steeds meer… Zo knap gedaan!

Ik werd helemaal meegesleurd dit duistere sprookje in. Het is heel erg spannend, meeslepend en ook ontroerend. En ik vind het zo mooi hoe fantasie en werkelijkheid samenkomen. Het verhaal is keihard, maar daarnaast ook dromerig. Echt een prachtig en betoverend verhaal!
Ik ben nu heel benieuwd geworden naar de film en zal die zeker gaan kijken.

Pans Labyrint, het labyrint van de faun
ISBN 9789045123523 – Uitgever: Querido – 260 pagina’s – Verschenen: juli 2019 – Originele titel: Pan’s Labyrinth, The Labyrinth of the Faun – Vertaald door: Esther Ottens – Illustraties: Allen Williams – Leeftijd: 15+

2 thoughts on “Pans Labyrint – Guillermo del Toro & Cornelia Funke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.