Van kapers tot ketters: LEGO-verhalen uit de Gevangenpoort

In de loop der tijd werden in de Voorpoort zo nu en dan gevangenen opgesloten. Graaf Filips de Goede maakte er in 1433 officieel een gevangenis van en zo ontstond de naam Gevangenpoort.

Korte inhoud
Eeuwenlang werden er mensen opgesloten in de Gevangenpoort. Wie zaten er vast en waarom? Hoe gingen de verhoren? Welke straffen deelden de rechters uit? En wist er wel eens iemand te ontsnappen?

Dit eerste oorspronkelijk Nederlandse boek dat geheel in LEGO®-steentjes en -figuren is geïllustreerd, biedt tien spannende, waargebeurde verhalen. Verhalen over bijvoorbeeld valsemunters en dieven. Over de bekende gebroeders De Witt, maar ook over een dienstmeisje en gestrande kapers. 

In de Gevangenpoort zaten mensen opgesloten voor verhoor ter voorbereiding van hun proces. (…) Marteling werd maar een paar keer per jaar toegepast.

Auteur & illustrator
“De prentenboeken en leesboeken van Wilma Degeling zijn altijd geïnspireerd op de (historische) werkelijkheid en soms zelfs op haar vroegere werk als advocaat en rechter.”

Vanaf 1828 was de Gevangenpoort niet langer een gevangenis. (…) In 1853 werd de Gevangenpoort een monument en als museum opengesteld voor het publiek.

Mijn mening
Ik heb al meer dan een week geen boek gelezen, heb een enorme (lees)dip, maar dit boek las ik vorige week nog wel even tussendoor. Remy wilde hem eigenlijk lezen en bespreken, maar hij vond hem toch wat te moeilijk nog (veel moeilijke woorden voor een 7-jarige), dus toen besloot ik hem meteen zelf te gaan lezen. Het bespreken heeft alleen wat langer op zich laten wachten…

In dit boek, waarin alles volledig door LEGO figuren en steentjes wordt uitgebeeld, laat Wilma Degeling de rijke geschiedenis van de Gevangenpoort in Den Haag tot leven komen. Ik ben nog nooit in de Gevangenpoort geweest, maar hij staat nu zeker op de lijst om een bezoekje te gaan brengen!

Aan de hand van verhalen van ‘bewoners’ van de Gevangenpoort door de eeuwen heen (tussen 1433 en 1828) leer je als lezer wat voor mensen er opgesloten werden, waarom ze opgesloten werden, hoe ze berecht werden, gemarteld werden, gestraft werden, of soms wisten te ontkomen… Zo komt niet alleen de Gevangenpoort tot leven, maar ook de wereld van die tijd.

Wat is dit een onwijs leuke en originele manier om kinderen kennis te laten maken met de geschiedenis van het gevangenis- en rechtswezen! Er gebeurden best wat gruwelijke dingen toen, maar doordat alles in LEGO wordt uitgebeeld komt het niet zo over en is het dus best heel geschikt voor jongere lezers en kijkers. En je leest niet alleen korte verhalen, maar krijgt daarnaast ook nog een heleboel toegankelijke informatie.
Wat we alleen missen, Remy kwam ermee, is een verklarende woordenlijst. Dat zou nog een tip voor de toekomst kunnen zijn. Verder vond ik het echt een geschiedenisboek om van te smullen!

Van kapers tot ketters
ISBN 9789491707124 – Uitgever: Uitgeverij Menuet – 88 pagina’s – Verschenen: oktober 2017 – Tekst: Wilma Degeling – Illustraties: Wilma Degeling en Hans Flier – Leeftijd: 9+

[bol_product_links block_id=”bol_5be007fcb5dde_selected-products” products=”9200000082885573″ name=”kapers” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Van kapers tot ketters: LEGO-verhalen uit de Gevangenpoort

  1. Echt balen van je leesdip!

    Jeetje wat een leuk boek, ik word er vrolijk van haha, wat een leuke manier om kinderen (en volwassenen) iets bij te brengen over dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.