Opmerkelijke schepsels – Tracy Chevalier

Telkens wanneer ik een fossiel vind, voel ik een echo van de bliksem, een schokje dat zegt: ‘Jawel, Mary Anning, je bent anders dan alle stenen op het strand.’ Daarom ben ik een jager: om die klap van de bliksem te voelen, en dat verschil, elke dag weer.

Korte inhoud
Wanneer Mary Anning in de rotsen aan de zuidkust van Engeland fossielen vindt van een onbekende dinosaurus, zet ze de wetenschappelijke wereld op zijn kop. De vondst stelt ideeën over de schepping van de aarde aan de kaak en wakkert het debat aan over de oorsprong van de mens. Maar in de academische wereld van de vroeg negentiende-eeuw waar mannen de dienst uitmaken, krijgt Mary al snel een dienstbare rol opgedrongen en wordt ze geconfronteerd met vooroordelen, roddels, en een gebroken hart.

Gelukkig vindt Mary een onverwachte medestandster in de intelligente Elizabeth Philpot, een vrijgezelle dame uit de middenklasse die ook in de ban is van fossielen. In hun relatie weten ze een broos evenwicht te vinden tussen heftige loyaliteit en nauwelijks onderdrukte afgunst. Ondanks de verschillen in leeftijd en achtergrond komen Mary en Elizabeth tot de ontdekking dat vriendschap hun sterkste wapen is in de strijd om erkenning.

We hadden ons nog niet lang in Morley Cottage geïnstalleerd toen ik zeker wist dat fossielen mijn grote passie zouden worden.

Auteur
“Tracy Chevalier (1962) groeide op in Washington D.C. In 1984 verhuisde ze naar Londen, waar ze nu nog woont. Haar roman Meisje met de parel (over het gelijknamige schilderij van Vermeer) verscheen in 39 landen en werd verfilmd met onder anderen Scarlett Johansson en Colin Firth. Ze schreef ook de romans Vallende engelen, De jonkvrouw en de eenhoorn en De laatste vluchtelinge.”

Vandaar dat ze dit dier liever een krokodil noemden dan zich bezig te houden met het alternatief, namelijk dat het het lichaam was van een schepsel dat niet meer op aarde voorkwam.

Mijn mening
Mijn liefde voor de boeken van Tracy Chevalier begon met het boek Het meisje met de parel, toen ik die gelezen had was ik verkocht en wilde ik alles van haar hebben en lezen. Toch ben ik haar een tijdje uit het oog verloren, tot ik zag dat bij Uitgeverij Orlando dit boek, Opmerkelijke schepsels, zou verschijnen. Heel blij dat ik die voor ze mocht lezen en bespreken op mijn blog! Ik heb mijn liefde weer teruggevonden…

De jonge Mary Anning uit het Lyme Regis van begin 19e eeuw is een fossielenjager. Naast de meubels die haar vader maakt en verkoopt leveren de fossielen de (hoog)nodige extra inkomsten op. Als haar vader overlijdt en het gezin met enorme schulden achterlaat, zullen Mary en haar broer nog harder op zoek moeten naar bijzondere fossielen, liefst ook grote en echt bijzondere…
Na de dood van hun ouders zijn broer en zussen Philpot minder welvarend dan voorheen. Ze zullen eenvoudiger moeten gaan leven en de drie ongetrouwde zussen kunnen niet bij hun broer en zijn nieuwe vrouw blijven wonen. Ze verhuizen noodgedwongen naar Lyme Regis, naar een ‘kleine’ cottage. Elizabeth Philpot, die net als haar oudste zus waarschijnlijk nooit meer zal trouwen, heeft algauw een bezigheid gevonden: fossielen zoeken. Ze komt in aanraking met de veel jongere en armere Mary en de twee raken bevriend.
Op een dag vinden Mary en haar broer (die zich er verder niet zo mee bemoeit) een fossiel van een enorme ‘krokodil’. Hij zorgt voor inkomsten en voor veel aandacht, want zo’n dier heeft men nog nooit gezien! Maar alles wat God gemaakt heeft is toch volmaakt? Hoe kunnen er dan dieren uitsterven? Misschien is Mary, ook maar een vrouw, wel een bedriegster…

Toen ik begon met lezen wist ik meteen weer waarom ik zo van de boeken van Tracy Chevalier hield. Ik werd meteen het verhaal en de geschiedenis ingetrokken en de wereld van die tijd kwam helemaal tot leven. Ze weet je ook echt te doen meeleven met de hoofdpersonen, in dit geval Mary en Elizabeth, en weet ze heel realistisch neer te zetten. Hun hechte en bijzondere vriendschap, hun verschillende komaf, de jaloezie die er af en toe oplaait tussen de ‘oude vrijster’ en de jonge energieke fossielenjaagster die droomt van een prins op een wit paard. Het zijn op hun eigen manier, en door hun eigen leven gevormde, onwijs sterke en zelfstandige vrouwen, en dat in een tijd waarin dat heel ongebruikelijk was.
Door de vondsten van Mary (die net als Elizabeth echt bestaan heeft) ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van denken over de wereld en over de Bijbel. Niet iedereen was daar blij mee uiteraard…

Opmerkelijke schepsels is een meeslepende en ook ontzettend boeiende historische roman over opgroeien en ouder worden, over een opmerkelijke vriendschap, over opmerkelijke vondsten die de wereld op zijn kop zetten en over twee zeer opmerkelijke vrouwen. Betoverend mooi!

Opmerkelijke schepsels
ISBN 9789492086501 – Uitgever: Uitgeverij Orlando – 352 pagina’s – Verschenen: augustus 2017 – Originele titel: Remarkable Creatures – Vertaald door: Miebeth van Horn en Elvira Veenings

[bol_product_links block_id=”bol_5a547f92b7aa7_selected-products” products=”9200000076845119,9200000081369477″ name=”opmerkelijke” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

2 thoughts on “Opmerkelijke schepsels – Tracy Chevalier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.