De Zweetvoetenman: over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe) – Annet Huizing

Kun je een boete krijgen voor zweetvoeten?
Je denkt dat het recht saai is? Lees dan dit bizarre maar waargebeurde verhaal over een man met stinkende voeten die tot het uiterste ging om zijn recht te halen. Hij schoot er niets mee op. Wij wel. Wij hebben dankzij hem een titel voor ons boek.

Korte inhoud
Wie had kunnen denken dat het recht zo interessant, spannend en soms ook grappig zou zijn? In een boek vol waargebeurde verhalen brengt Annet Huizing samen met illustrator Margot Westermann de rechtsstaat tot leven.

En waar gaan die verhalen dan over? Over het zeilmeisje Laura, dat eerst niet en later wel in haar eentje de zee op mocht. Over de man die ‘fuck de koning!’ riep. Over rapper Typhoon die door de politie aan de kant werd gezet omdat hij in een dure auto reed. En over de onterechte veroordeling van Lucia de B. Aan de hand van bekende en onbekende zaken ontdek je als lezer hoe het recht werkt en hoe een rechter tot zijn oordeel komt. Ook kom je erachter dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken bij nader inzien toch meer haken en ogen hebben.

Intrigerende vragen komen aan bod: wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Heeft een hond inspraak? Mag je je eigen fiets terugstelen? Wanneer mag je iemand een knal verkopen? Waarom bemoeit de overheid zich met hagelslag? En mag je liegen tegen de rechter?

De verhalen zijn geïllustreerd met cartooneske tekeningen en infographics. Vier uitklappagina’s geven extra informatie over de gang van zaken in het recht, hoe het eraan toegaat in de rechtszaal en hoe een wet wordt gemaakt.

Dit boek laat zien dat het recht overal is, en van iedereen.

En nog een waarschuwing: lezen op eigen risico. Als jij op rare ideeën komt door dit boek, dan kun je ons niet de schuld geven. Wij zijn niet aansprakelijk voor de gevolgen.

Auteur & illustrator
Annet Huizing schrijft fictie en non-fictie voor kinderen. Ze woont op een woonboot in de Utrechtse wijk Lombok. Sinds 1997 heeft ze haar eigen tekstbureau. In 2014 debuteerde ze bij Lemniscaat met de jeugdroman Hoe ik per ongeluk een boek schreef (bekroond met een Zilveren Griffel).
In september 2017 verscheen De Zweetvoetenman. Voor dit non-fictieboek (voor alle leeftijden) dook ze in de wereld van het recht. Samen met illustrator Margot Westermann brengt ze de rechtsstaat tot leven in spannende, ontroerende en grappige waargebeurde verhalen.”

‘Ik wist het niet.’ Dat hoor je mensen wel vaker zeggen als ze de wet hebben overtreden. Maar helaas, je komt er niet altijd mee weg. Sommige dingen hoor je gewoon te weten.

Mijn mening
Het recht, dat is toch vreselijk taai en saai? Daar zou ik niet gauw een boek over oppakken! Maar als je dan dit boek onder ogen krijgt…

Laten we beginnen met de titel: De Zweetvoetenman, dat doet je al meteen afvragen waar het heengaat en wat het te maken heeft met rechtszaken. En het boek ziet er ook helemaal niet saai uit! De omslag is vrolijk en aantrekkelijk en dat is de binnenkant ook.
Dit dikke boek staat vol kleurrijke illustraties, heeft gekleurde pagina’s, bevat uitklappagina’s met infographics en is dus heel erg speels opgemaakt. Al meteen op het eerste oog een boel pluspunten!

En dan de inhoud: bij het colofon staat al wat uitleg over rechten, zo weet je meteen wat die verschillende onderdelen – die je in ieder boek terugziet – nou precies betekenen. Leuk gedaan!
In het boek wordt het recht in schema’s (die leuke infographics) uitgelegd en daarnaast wordt er aan de hand van heel veel verschillende grappige en bizarre waargebeurde verhalen heldere uitleg gegeven over allerlei verschillende onderdelen van de Nederlandse rechtsstaat. En dit alles op zo’n manier dat het begrijpelijk is voor kinderen (leeftijdsaanduiding is 11+) maar ook onwijs interessant en leuk is voor volwassenen! Een ontzettend leerzaam boek.
Totaal niet saai en droog dus, maar speels, grappig en laagdrempelig. Wie had gedacht dat dat mogelijk zou zijn met zo’n onderwerp?

De Zweetvoetenman
ISBN 9789047708261 – Uitgever: Lemniscaat – 260 pagina’s – Verschenen: september 2017 – Illustraties: Margot Westermann – Leeftijd: 9+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.