Ontrafelen – Jenny Downham (+ winactie!)

Ontrafelen

Katie wist ook niet goed hoe ze haar moest aanspreken. Ze had ‘oma’ geprobeerd, maar het klonk vreemd en het leverde geen reactie op. Mevrouw Todd? Grootmoeder? Er waren geen regels voor.

Achterflap
“Drie vrouwen, drie geheimen, één adembenemend verhaal

De zeventienjarige Katie is verliefd op iemand van wie ze de identiteit niet kan prijsgeven. Haar moeder Caroline is overspannen en oververmoeid. En dan duikt Katies flamboyante grootmoeder Mary plotseling weer op in hun leven na een jarenlange afwezigheid – met alzheimer in een gevorderd stadium. Mary heeft alleen nog flarden van herinneringen aan een intens verleden vol vreugde en verdriet. Ergens in dat verleden ligt een familiegeheim dat te maken heeft met Katies moeder, en alleen Katie kan Mary helpen om dit op te diepen. Maar kan Mary haar kleindochter misschien ook helpen?”

Mary moest er echt om denken dat ze haar iets bijbracht over moed in het aangezicht van tegenspoed. Een onderwerp waarin ze een expert was.

Auteur
“Jenny Downham ging naar de toneelschool en werkte jarenlang in het alternatieve theatercircuit, maar is nu fulltime schrijfster. Ze woont in Londen.Voor ik doodga was haar debuut dat al voor verschijnen aan twintig landen werd verkocht.”

Mijn mening
Jenny Downhams eerste boek Voor ik doodga heb ik een hele tijd terug gelezen, die maakte veel indruk. Ik was erg benieuwd of ze dat met Ontrafelen weer voor elkaar kreeg.
In Ontrafelen lees je het verhaal vanuit het perspectief van Katie en haar dementerende grootmoeder Mary. Een grootmoeder die opeens in het leven van Katie, haar broertje Chris en hun moeder Caroline verschijnt. Waarom had Caroline geen contact met haar? Wat is er in het verleden gebeurt dat Caroline haar moeder het liefst weer ziet verdwijnen?

Jenny Downham weet je meteen weer in het verhaal mee te sleuren. Ze heeft de wereld van onzekere tiener Katie, die worstelt met haar prille gevoelens voor meisjes, en de verwarrende wereld van dementerende Mary levensecht neergezet. Je wil alsmaar verder lezen om de familiegeschiedenis verder en verder te ontrafelen. Langzaam wordt er steeds meer duidelijk, doordat Katie alle heldere verhalen van Mary opschrijft en haar helpt om alles op een rijtje te krijgen. De band tussen grootmoeder en kleindochter raakt je. Ze helpen elkaar, ongemerkt, met hun worstelingen.

Ontrafelen is een hartverwarmend maar ook hartverscheurend verhaal over drie generaties vrouwen. Een heel mooi boek over accepteren wie je bent en waar je vandaan komt. Geschikt voor volwassenen, maar ook zeker voor jeugd. Ik heb ervan genoten en Jenny Downham heeft me weer geraakt.

Winnen!
Ik mag van de uitgeverij een exemplaar van dit boek weggeven! Dus ben je nieuwsgierig geworden, doe dan mee aan de winactie. De regels:

 • je volgt mijn blog via één van de mogelijke manieren
 • je laat een reactie achter met een geldig e-mailadres
 • reageren kan tot en met dinsdag 2 februari, woensdag 3 februari maak ik de winnaar bekend
 • delen van de actie mag (graag!), maar is geen vereiste

De winactie is afgelopen! De winnaar is Marloes! Gefeliciteerd! (ik heb je gemaild) Bedankt voor het meedoen allemaal!

ontrafelen2

Ontrafelen
ISBN 9789025446512 – Uitgever: Atlas Contact – 448 pagina’s – Verschenen: november 2015 – Originele titel: Unbecoming – Vertaald door: Mariëtte van Gelder
Als je het boek via deze link bij Bruna koopt, krijg ik een kleine bijdrage.

32 thoughts on “Ontrafelen – Jenny Downham (+ winactie!)

 1. Natuurlijk wil ik een kansje maken om dit boek te winnen. Het zou een leuke manier zijn om kennis te maken met Jenny Downham. Ik heb nog wel een mooi plekje in mijn boekenkast om het boek met mooie kaft te laten pronken, nadat ik het natuurlijk gelezen heb.

 2. Ik ben zeker nieuwsgierig geworden naar dit boek en loot dus graag mee. De auteur is mij onbekend, ik vind het ook altijd erg leuk om kennis te maken met voor mij nieuwe auteurs.

 3. Mooi om je recensie te lezen. Ik was al benieuwd naar dit boek, maar nu helemaal! Ik doen dan ook graag mee aan de winactie 😉 Fijn dat ze je ook met dit boek weer heeft weten te raken!

 4. WAUW!! Wát een prachtig verhaal en vooral erg origineel naar mijn mening. Een feest voor vrouwen; herkenbaarheid, vieren van het leven, sluipende gezondheidsproblemen, mysterie, onbereikbaarheid, vertrouwen… Een mogelijke levensloop opgeslipst in drie fases. Daarnaast wil ik je echt complimenteren voor het geschreven stuk. Door jouw tekst ben ik supernieuwsgierig geworden, laten we maar even zeggen; een must read! Zou dan ook best wel uit m’n stekkerdoos gaan mocht ik met dit boek op de bank springen (+ een hele grote warme mok chocolademelk natuurlijk, wit wel te verstaan. HEEEERLIJK, je zit ook gelijk voor de rest van de dag vol hahaha). Volgens mij een boek met een gouden randje, eerlijk geschreven en een top titel. Alleen de cover al vind ik interessant. Ik ga heeeeel hard duimen voor dit pareltje.

  P.s. Ik volg je op Instagram! XOXO. Liefs, Larissa.

  “Good friends, good books, and a sleepy conscience: this is the ideal life.”
  ― Mark Twain

 5. Doe heel graag mee. Zeer benieuwd naar dit boek…spreekt mij enorm aan en ben dol op geheimen 😉
  Ik volg je op FB en ontvang de nieuwsbrief van Bloglovin.
  Liked & shared.

 6. Ik heb je blog sinds kort ontdekt en nu stuit ik op de valreep al op deze mooie winactie! Voor ik doodga heb ik jaren geleden gelezen en dat vond ik een prachtig boek. Met dit nieuwe boek van Jenny Downham heb ik al een aantal keer in mijn handen gestaan, maar ik heb het nog niet gelezen. Dit zou een mooie kans zijn, want ik ben er wel erg benieuwd naar! Ik volg je op Bloglovin en ga meteen meer artikelen van je lezen :).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.