The pink suit – Nicole Mary Kelby

The pink suit

De meeste mensen die zich die dag in Dallas kunnen herinneren, zien de onscherpe zwart-witbeelden van het filmpje voor zich. Maar degenen die erbij waren, herinneren zich het roze mantelpakje.

Korte inhoud
“Op die fatale dag in 1963 stapte Jackie Kennedy in Dallas uit het vliegtuig in een knalroze mantelpakje. ‘Frambozenroze’ was het volgens de ontwerpsters. De ontwerpsters, dat waren voor de buitenwereld de eigenzinnige dames van modehuis Chez Ninon in New York. Maar eigenlijk was er iemand anders, heel ver weg, in Parijs, die het kostuum bedacht had. De grande dame van de haute couture. Coco Chanel.  

Bij Chez Ninon werd kleding gefabriceerd die exact was nagemaakt van de Franse mode. Het roze mantelpakje was zo’n kopie. In The Pink Suit leren we de modewereld kennen aan de bovenkant, maar ook aan de onderkant van de maatschappij. De prachtige salon van de dames Ninon aan de straatkant, met haar kroonluchters en luxe behang, en de naaikamer helemaal achterin, waar geen daglicht binnenkwam en waar de naaisters elke dag overuren maakten om aan de eisen van hun bazinnen te voldoen. Daar vinden we ook Kate, de toegewijde kostuumnaaister die elk steekje aan Jackie’s japonnen met de hand aannaaide, maar Jackie nooit persoonlijk zou ontmoeten. Kate was namelijk van een andere klasse.”

Chez Ninon hanteerde een strenge scheiding tussen klant en naaiatelier, en Kate hield zich daaraan. Ze kende van iedere klant de maten en minpuntjes, maar niet hun gezichten.

Auteur
“Nicole Mary Kelby groeide op in Florida, Verenigde Staten, en heeft inmiddels een flink aantal romans op haar naam staan. Ze haalde een doctorsgraad aan de universiteit van Bath, Engeland in creative writing en deed hiervoor onderzoek naar de achtergronden van The pink suit. Haar roman is op deze bevindingen gebaseerd. Dit is Nicole’s eerste boek in Nederlandse vertaling.”

Mijn mening
Toen ik de cover van dit boek zag was ik meteen verkocht. En aangezien ik altijd al geboeid ben geweest door John F. Kennedy en Jackie wilde ik dit boek heel graag lezen. Wie kent het roze mantelpakje niet? En hoe leuk is het dan om het (deels fictieve) verhaal achter het pakje te kunnen lezen!

In The pink suit wordt een mooi en levensecht beeld geschetst van de jaren ’60, je wordt echt even in een tijdmachine mee teruggevoerd. En je beleeft het verhaal van Kate mee, die vertrokken is uit Ierland om The American Dream te leven in New York, waar ze naaister wordt bij een gerenommeerd naaiatelier.
Chez Ninon maakt kleding voor de rijken en het enige wat Kate, ‘maar een naaister’ te zien krijgt van die upper class zijn hun maten, waarmee Kate met de meest prachtige stoffen de mooiste creaties maakt. Zo ook hét roze mantelpakje voor “The Wife”, bloed zweet en tranen gaan erin zitten. Kate raakt er zelfs een beetje geobsedeerd door. Maar de vrouw voor wie ze het pakje maakt zal ze nooit ontmoeten.

The pink suit is een prachtige, zeer realistische, roman over The American Dream, desillusies en het verschil tussen rijk en arm. Het geeft een fascinerend kijkje in de (mode)wereld van die tijd. Ik vond het heel boeiend en interessant en heb echt genoten van dit boek!

The pink suit
ISBN 9789492168016 – Uitgever: Karmijn – 288 pagina’s – Verschenen: april 2015 – Originele titel: The pink suit – Vertaald door: Hilke Makkink
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

6 thoughts on “The pink suit – Nicole Mary Kelby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.