Als de kat van huis is… – Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen & Ingrid en Dieter Schubert

Felix is een zwarte kater
en hij woont bij Roos in huis,
samen met de teckel Bella
en met de familie Muis.

KORTE INHOUD 
“Als kater Felix een avondje gaat stappen, dansen de muizen rock-’n-roll op tafel. Als de baas met teckel Bella thuiskomt, is het hommeles: kater Felix en Bella leven voortaan als kat en hond. En de muizen willen kater Felix de bel aanbinden. Maar wie gaat dat gevaarlijke karwei eigenlijk doen? Zo beleven kater Felix, teckel Bella en de familie Muis, die in één huis wonen, tal van avonturen. En elk avontuur is een spreekwoord of gezegde.
De zeventien spreekwoorden en gezegdes in de vorm van avonturen zijn op rijm gezet door Zilveren Griffel-winnaar Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen. Als de kat van huis is … is rijk geïllustreerd door de veelgeprezen Ingrid en Dieter Schubert, die al vele male bewezen hebben meesters te zijn in het verbeelden van dieren.”

‘Help! Zo blijft er niemand over,’
zegt Ma met een gebroken stem.
‘Laten we gaan emigreren,
voor mijn part naar Zottegem.’

‘Hoho!’ roept haar dochter Molly.
‘Mama, doe toch niet zo gek.
Waarom hangen wij geen bel
als een alarm om Felix’ nek?’ 

MIJN MENING 
Dit boek leek me zo leuk, met die spreekwoorden en gezegdes en de vrolijke illustraties van Ingrid en Dieter Schubert!

17 spreekwoorden en gezegdes komen in dit prentenboek voorbij, allemaal in verhaalvorm op rijm. De rijmende verhalen gaan over zwarte kater Felix, familie Muis en teckel Bella, die bij Roos in huis wonen, en spelen zich af in en rondom het huis. Ook wat familieleden komen aan bod! Achterin het boek staan de spreekwoorden en gezegdes nog eens op een rijtje met de betekenis erbij en een voorbeeld uit het dagelijks leven.

Altijd jaagt dat beest op muizen.
Altijd ligt hij op de loer.
Zorg dat hij je niet kan horen,
als je trippelt op de vloer.

Echt een ontzettend leuke en leerzame manier voor jonge kinderen (6+) om kennis te maken met een aantal van de leuke spreekwoorden en gezegdes die de Nederlandse taal rijk is! In dit geval gaan ze allemaal over dieren; ‘De kat de bel aanbinden’, ‘Zo stil als een muis’, ‘De hond in de pot vinden’, ‘De kat uit de boom kijken’, ‘Geef mijn portie maar aan Fikkie’, etc…
Het vormt echt één geheel doordat het over een ‘familie’ gaat en de personages dus terugkeren in de verschillende verhalen. Doordat het op rijm is leest het ook nog eens heel lekker voor. De betekenis van de spreekwoorden worden al best heel duidelijk uit de verhalen, maar achterin staat dan ook nog extra uitleg over de betekenis met een passend voorbeeld, heel leerzaam en zeker ook goed bruikbaar in de klas, lijkt me!
De illustraties van Ingrid en Dieter Schubert brengen de dieren op kleurrijke en vrolijke wijze tot leven, met sprekende gezichtsuitdrukkingen en al!
Echt een heel erg leuk prentenboek! Aansprekend voor jong en oud!

Vecht maar lekker, denkt de teckel.
Voor dat been zorg ik wel, hoor!
Dan gaat zij – de derde hond –
er met die vette kluif vandoor.

Als de kat van huis is… 
ISBN 9789463193009 – Uitgeverij Parade – 48 pagina’s – Verschenen: augustus 2024 – Illustraties: Ingrid en Dieter Schubert – Leeftijd: 6+

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.