Alleen thuis – Carlie van Tongeren

Alleen ben ik toch al.
Ook thuis.
Vooral thuis.

KORTE INHOUD
“Wat is thuis als je niet meer thuis kunt wonen?

Juna wordt samen met haar broertje Sylvester geplaatst in Gezinshuis Boskant, bij gezinshuisouders Hanna en James, hun zoon Lennon en andere uit huis geplaatste jongeren. Juna is boos op iedereen: op haar moeder, op Ongeschikte Stiefvader Nr. 123, op haar vader, op hulpverleners, op die loser van een Lennon – maar niet op haar broertje, hij betekent alles voor haar.

Lennon heeft het helemaal gehad met die ‘Probleemgevallen’ die zijn ouders zomaar in huis hebben genomen. Heo moet hij nu zijn eindexamens halen en die basketbalbeurs binnenslepen waar hij al zo lang voor traint? Hij kan niet wachten om lekker te gaan roadtrippen, weg van al het drama en zeker van die irritante Juna. Maar dan gebeurt er iets waardoor Juna en hij elkaar toch nodig hebben.”

Dat ik denk: waarom zou ik me wel aan deze plek willen verbinden? en dat ik tegelijkertijd denk: waarom zou ik me niet aan deze plek willen verbinden?

MIJN MENING 
Ik vind de Young Adults van Carlie van Tongeren altijd erg fijn, heel realistisch en raak, dus ik was heel erg benieuwd naar haar nieuwste boek! Alleen thuis is gebaseerd op echte verhalen van Nederlandse jongeren die niet meer thuis konden wonen.

Wedden dat een van die Probleemgevallen binnen een week ons huis kort en klein slaat?

Juna (15) heeft ervoor gezorgd dat ze net als haar broertje Syl(vester) – een ‘Probleemgeval’ – uit huis geplaatst wordt, zodat ze weg is van iedereen waar ze boos op is – haar egoïstische moeder die er vaker niet is dan wel, Ongeschikte Stiefvader Nr. 123 en haar vader met zijn nieuwe gezinnetje – en kan zijn bij de enige waar ze om geeft: haar broertje. Ze komen samen in Gezinshuis Boskant terecht, bij Hanna en James en hun zoon Lennon (17) en een aantal andere jongeren die niet meer thuis kunnen wonen.
Juna is boos op de hele wereld en heeft moeite met vertrouwen dat Hanna en James echt het beste met hen voor hebben, alles wat maar een beetje goed is verdwijnt toch wel weer uit haar leven. En dat vertrouwen in een veilig thuis wordt ook wel flink op de proef gesteld als er iets gebeurd met Syl… Daarnaast heeft ze echt een enorme hekel aan Lennon, de échte zoon.
Lennon kan op zijn beurt Juna niet uitstaan met haar vervelende gedrag en kan niet wachten tot hij zijn basketbalbeurs en rijbewijs heeft en weg kan van al die ‘Probleemgevallen’ en zijn ouders die zo veranderd zijn sinds ze het gezinshuis hebben. Zijn thuis is het niet meer echt!
Maar toch komen Juna en Lennon door omstandigheden langzaam dichter tot elkaar….

Zouden mijn ouders nog wel weten dat vandaag de eerste dag in het gezinshuis was?
Zouden ze überhaupt nog weleens aan mij, aan ons, denken?

Ik heb tijdens het lezen van dit boek van A tot Z meegeleefd met hoofdpersonen Juna en Lennon! Allebei komen ze helemaal tot leven, met hun wanhoop en hoop, frustraties en lichtpuntjes. Allebei op een hele andere manier, want Lennon heeft een gezin en een thuis (al voelt het even niet meer zo) en Juna heeft natuurlijk geen gezin en geen thuis meer door omstandigheden en heeft – net als haar broertje – behoorlijk wat trauma’s. Allebei de tieners zijn boos op hun omgeving, allebei kunnen ze niet wachten tot er iets gaat veranderen. Lennon wil dolgraag weg van huis waar het niet meer vertrouwd voelt, Juna verlangt juist naar een veilig thuis. Hoe gaat het voor die twee en de mensen om hen heen allemaal lopen? Ik kon niet anders dan door, door, door lezen tot ik het wist. Hoe komen Lennon en Juna nader tot elkaar? Hóé dicht zullen ze bij elkaar komen? Een hoop vragen, een hoop dingen waar je stiekem op hoopt…
Tussen de hoofdstukken door, die afwisselend het verhaal vanuit Juna en Lennon vertellen, staan geschreven herinneringen aan de jeugdzorg die de tieners ontvangen hebben, wat ze hebben meegemaakt, die herinneringen horen hier bij personages, maar het zijn échte herinneringen, van échte jongeren die die meegemaakt hebben. Dat maakt het verhaal alleen nog maar realistischer!
Een verhaal om van begin tot eind in mee te leven, mee te voelen, mee te balen… Een heel mooi realistisch, aangrijpend kijkje in het leven van jongeren die niet thuis kunnen wonen, een onderwerp waar ik niet veel van wist. Het raakt! Het voelt levensecht! En het einde van het verhaal – waar iets gebeurd waar ik niet heel erg van houd – was in dit geval héél erg treffend. Mooi gedaan, Carlie! Fijn dat dit verhaal er is.

Als Syl er niet was, dan was ik al lang weg.
Als Syl er niet was, dan ging ik vandaag echt niet naar school voor zo’n loze laatste dag.
Als Syl er niet was, dan zouden er een hele hoop dingen anders zijn.
Als Syl er niet was…
… zou dat niet de zin zijn die het vaakst door mijn hoofd spookt.

Alleen thuis 
ISBN 9789463495219 – Uitgeverij: Blossom Books – 302 pagina’s – Verschenen: september 2024 – Leeftijd: 15+

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.