Provence: kleine atlas voor hedonisten – Emmanuelle Oddo & Timothée Chambovet

Stenen dorpjes met kronkelende steegjes, midden in de groene vlakten of hoog boven op een heuvel, zijn zichtbaar in het landschap en overal bruist het van de activiteit. Olijfgaarden, wijngaarden, lavendelvelden, zonnebloemen en Provençaalse groenten…

KORTE INHOUD 
“Lees alles over de bijzondere tradities, geschiedenis en toekomst van de Provence. Volg in de voetsporen van Jean Giono of Dora Maar, de wegen van de Luberon of de Haute Provence. Proef de groenten uit de eetbare tuin van Lourmarin. Wandel door Arles en bezoek de oudste boekwinkel van Frankrijk. Betreed de abdij van Le Thoronet, een symbool van minimalistische architectuur. Ontdek de rijstvelden van de Camargue en de olijfgaarden van de Drôme…”

De streek heeft ook bekende dichters en kunstenaars: Frédéric Mistral, Jean Giono, Folco de Baroncelli, Van Gogh, Cézanne en Picasso, die met hun proza en kleuren de Provence vorm hebben gegeven.

MIJN MENING 
Onze favoriete vakantieplek is de Provence (we gaan altijd naar de Vaucluse), we zouden er het liefst íéder jaar naartoe gaan, maar ja, er is nog veel meer moois te ontdekken in Europa, dus af en toe toch ook maar wat andere bestemmingen. Door deze prachtige ‘atlas voor hedonisten’ wordt de pijn van het wachten tot we eindelijk weer gaan (waarschijnlijk 2026) wel iets verzacht! Al wilde ik het boek toch ook ergens niet graag lezen, om dan ál dat moois te zien, wat zo onbereikbaar is, haha, pijnlijk!

Librairie du Palais is een van de oudste boekhandels van Frankrijk en ligt in het centrum van de stad Arles.

In deze prachtig vormgegeven, stevige dikkerd (echt een koffietafelboek!), word je door de gebieden in de regio meegenomen in verschillende delen. Per deel(gebied) krijg je eerst wat achtergrondinformatie over het gebied, dan wat hoogtepunten om te bezoeken (in het voorwoord staan al excuses: dit boek kan nooit voor iedereen volledig zijn, maar er is ook zóveel moois!), dan wat meer over bijvoorbeeld de natuur, lifestyle, geschiedenis, achtergrond, een portret van iemand, een bezoek aan iets, of een beschreven ambacht… En ieder deel eindigt met een ‘uitstapje’ waarin fietstips, autoroutes, wandeltips gegeven worden in het gebied waarmee je wat hoogtepunten aandoet. En alles wordt begeleid door de meest prachtige sfeervolle, kleurrijke foto’s!

La bastide des Lauves, hoog boven Aix-en-Provence, was iets tussen een Provençaals buitenhuis en een kunstenaarsatelier in. Het was de laatste creatieve woonplaats van de schilder.

Wat ben ik verliefd op deze atlas! Wow… Het boek ziet er zó mooi uit! Met de kaarten, de foto’s die me helemaal meevoeren naar Zuid-Frankrijk… En met ál die fijne achtergrondverhalen, geschiedenis, cultuur, natuur, hoogtepunten om te bezoeken… Werkelijk alles zet aan tot het nog beter willen leren kennen van mijn favoriete plekje op aarde, tot meer zien dan we tot nu toe gezien hebben, meer opsnuiven van alles… Er staan zo onwijs veel mooie plekjes in, ik kan wel door het hele boek plakkertjes plaatsen bij alles wat ik nog wel wil bezoeken! Ik weet nu al dat we makkelijk de rest van ons leven nog naar de Provence kunnen afreizen en ons nooit hoeven te vervelen. Niet dat we dat deden met het wel steeds naar dezelfde plek(jes) terugkeren, overigens. Ook dat zouden we de rest van ons leven kunnen doen… J’aime la Provence!

Landinwaarts vanaf de kust van de Var ligt de Dracénie, een gebied met een rijk natuurlijk en historisch erfgoed. Van de dorpjes op heuveltoppen tot de vlaktes met wijngaarden en olijfbomen, je kunt de groene wegen per fiets verkennen als je het aandurft.

Als ik dan een minpuntje moet noemen aan dit prachtboek, zijn het de ‘uitstapjes’, waar wordt gesproken van een route fietsen of rijden of wandelen, en mooie plekken om aan te doen worden getipt, maar vervolgens maar bar weinig info staat over hoe lang de route eigenlijk is (kilometers zouden fijn zijn als je aan een route begint, wat voor route dan ook… ) en waar je meer info zou kunnen vinden bijvoorbeeld. Maar dat is het dan ook wel en ik begrijp dat dit meer een atlas is dan een reisgids, maar het stoorde me wel.
Maar al met al is dit echt een geweldig mooi, super informatief, aantrekkelijk vormgegeven (had ik al gezegd dat er práchtige foto’s in staan?) naslagwerk. Echt een luxe koffietafelboek waarbij je alvast heerlijk kunt voorproeven van wat je op je reis naar de Provence allemaal zou willen aandoen. Ik ben er helemaal weg van! De ‘kleine atlas voor hedonisten’ over Bretagne en Parijs staan nu ook hoog op mijn wishlist! Vive la France!

Provence 
ISBN 9789493338227 – Uitgeverij: mo’media – 256 pagina’s – Verschenen: augustus 2024 – Vertaald door: Jan van de Westelaken – Fotografie: Timothée Chambovet – Deel in de Kleine atlas voor hedonisten-reeks

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.