Versplinterd – A.G. Howard

Al die jaren is de vrouwen in onze familie wijsgemaakt dat ze gek waren, maar dat zijn we helemaal niet. We kunnen alleen dingen horen die anderen niet horen.

KORTE INHOUD 
“Alyssa Gardner hoort het gefluister van insecten en bloemen, net als haar moeder, die daarvoor jaren geleden werd opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Deze vloek rust op de familie en begon met Alice Liddell, de muze achter Lewis Carrolls Alice in Wonderland. Alyssa mag dan gek zijn, ze slaagt erin haar grip op de werkelijkheid niet te verliezen. Tot nu…

Als haar moeders conditie verslechtert, komt Alyssa erachter dat de sprookjes over Alice Liddell gebaseerd zijn op een doodenge werkelijkheid. Het echte Wonderland is een veel duisterdere plek dan Lewis Carroll ooit liet doorschemeren. Om haar moeder te kunnen helpen, wordt Alyssa op de proef gesteld en moet ze de fouten die Alice jaren geleden maakte rechtzetten. Maar daarvoor zal ze moeten kiezen wie ze kan vertrouwen: Jeb, haar knappe behulpzame vriend of de sexy maar onbetrouwbare Morpheus, haar gids in Wonderland, die zijn eigen duistere motieven heeft…”

Als ik geen manier weet te bedenken om naar Engeland te gaan en het konijnenhol te zoeken, worden Alisons hersenen gebraden en zit ik over een paar jaar ook in die instelling.

‘Je kunt je familie genezen. Gebruik de sleutel om je schatten naar mijn wereld te brengen. Zet Alice’ fouten recht en verbreek de vloek. Geef niet op tot je me hebt gevonden.’

MIJN MENING 
Ik ben al mijn hele leven gek op Alice in Wonderland, en heb dan ook een hele verzameling Alice-boeken in allerlei soorten en maten, dus dit boek (deel 1 van een trilogie, YA 15+) sprak me onwijs aan! En niet alleen door de geweldige looks!

Alyssa’s moeder Alison zit al jaren in een psychiatrisch ziekenhuis omdat ze bloemen en insecten hoort praten en Alyssa is bang dat haar dat ook staat te wachten nu ze ook stemmen hoort. Ze probeert het maar met muziek te negeren en een zo normaal mogelijk leven te leiden…
Alyssa’s betbetovergrootmoeder was Alice Liddell, de inspiratie voor het boek Alice in Wonderland van Lewis Carroll, en alle vrouwelijke afstammelingen zijn sindsdien gek verklaard. Is het een vloek? Is Alice écht in Wonderland geweest? Alyssa komt erachter dat het verhaal op waarheid gebaseerd is en ze móét naar Wonderland zien te komen om de fouten van Alice recht te zetten en vloek te verbreken….
Eenmaal daar blijkt het idyllische Wonderland van Alice veel duisterder en gevaarlijker te zijn dan in het verhaal én komt het Alyssa allemaal wel wat bekend voor, hoe kan dat? En kan ze een oude vriend, de verleidelijke Rups, vertrouwen? Of heeft hij een verborgen agenda?
Gelukkig staat ze er niet alleen voor, want haar beste vriend (waar ze stiekem gevoelens voor heeft, maar hij is bezet…) Jeb is haar gevolgd!

‘Te laat,’ zegt hij met een hoog stemmetje.
Ik klem mijn tanden op elkaar om niet te gaan gillen. Ik geloof mijn ogen niet. Het Witte Konijn is echt.

Ik was zó benieuwd naar dit verhaal! Geen Alice hertelling/hertaling, maar een verhaal over de vrouwelijke nakomelingen van Alice en de vloek van ‘psychische problemen’ waar ze mee te maken hebben sinds Alice terugkwam uit Wonderland… Hoe zou dit Wonderland gaan zijn? Hoe zouden de vertrouwde personages een plek krijgen?? Ik lees niet heel veel Fantasy, maar voor dit Wonderland-verhaal maakte ik maar al te graag een uitzondering!
In het begin van het boek had ik een beetje een leesdip en bleek dit niet hét boek om me daar vanaf te helpen, ik kwam er wat moeizaam in en kon het heel makkelijk opzij leggen. Maar gelukkig werd ik op gegeven moment (ik denk vanaf het moment dat Alyssa echt naar Wonderland gaat) meer en meer gegrepen door het gekkerder en gekkerder wordende verhaal en toen kon ik het boek níét meer wegleggen! 
Het was meteen duidelijk dat dit Wonderland nog vreemderder was dan het Wonderland dat wij kennen van Lewis Carroll. Het Witte Konijn is een vreemd soort skeletachtig wezentje, ‘Wit Venijn’, de pratende bloemen in de tuin zijn nogal vraatzuchtig en verslinden Alyssa bijna, de octo-walrus wil haar ook al oppeuzelen en De Rups blijkt de hele knappe en verleidelijke Morpheus te zijn, die Alyssa heel goed weet te bespelen en voor zijn karretje te spannen… Gelukkig is daar die lieve Jeb, haar beste vriend, haar eigenlijke grote liefde (al wordt ze heen en weer geslingerd tussen hem en de betoverende Morpheus, verwarrend!), die haar trouw overal volgt en beschermt. Maar kán hij haar daar, in wat steeds meer háár wereld lijkt te worden, wel beschermen? En wat is er daar in Wonderland nou precies allemaal gaande?? Heerlijk meeslepend! En steeds spannender en spannender! 
Ik vond het na even inkomen echt wel een heel gaaf verhaal, zich in een bizarre, betoverende wereld afspelend, vol avontuur en verwarrende gevoelens, vol vreemde personages. Ik ben héél benieuwd naar het volgende deel in deze trilogie! Ga me er vast op verheugen…

Ik maak de deur open en duikel Wonderland binnen.

Het is een ketel vol verwarrende emoties die dreigt over te koken.

Versplinterd 
ISBN 9789049203641 – Uitgeverij: Boekerij – 336 pagina’s – Verschenen: juli 2024 – Vertaald door: Sandra van de Ven – Deel 1 in de trilogie – Leeftijd: 15+

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.