Alles wat er was – Hanna Bervoets

Dag 91: Ik weet niet helemaal zeker wie de nieuwe situatie als eerste de nieuwe situatie noemde. Maar ik denk dat het Natalie was.

Korte inhoud
“Acht mensen komen op een zondag in een schoolgebouw samen voor de opnamen van een wetenschapsprogramma. Maar die worden nooit gemaakt. Want plotseling klinkt er een knal. Op bevel van de autoriteiten gaan ramen, deuren en gordijnen dicht. En ze blijven dicht. Eerst dagen, dan weken. Door de ogen van tv-redactrice Merel zien we hoe de groep zich probeert staande te houden in een nieuwe wereld. Een wereld van duisternis en isolatie. Van slapen op een gymmat en tien korrels rijst per dag. Naarmate de voedselvoorraden verder slinken, lopen de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger op. Als alles wat er was er niet meer is, wat is dan nog de waarde van liefde, loyaliteit en vriendschap?”

In de loop van de tijd nam het aantal discussies wel af. Misschien omdat de keuzes opraakten. Sowieso omdat er minder mensen waren.

Mijn mening
Ik wist niet zeker of dit een boek voor mij zou zijn, maar het klonk intrigerend, dus ik wou het wel proberen. Gelukkig bleek het meteen al heel vlot te lezen en inderdaad heel intrigerend te zijn!

Tv-redactrice Merel zit sinds ‘de knal’ in een schoolgebouw opgesloten (ramen, deuren en gordijnen moesten gesloten worden, ventilatieroosters afgeplakt, etc…) met haar collega’s Barry, Leo en Lotteke, en met meester Kaspar, moeder Natalie, zoon Joeri (8) – het wonderkind dat ze gingen interviewen – en schoonmaker Kaylem. Ze moeten met elkaar zien te overleven, voor hoe lang weten ze niet… Na de eerste paniek en het vertrek van een van hen gaat het met goed overleg en verdeling van de voorraad voedsel best ok. Maar hoe langer het duurt, hoe meer onderlinge spanningen er komen en hoe makkelijker mensen door lijken te draaien. Rampzalige gebeurtenissen zijn niet te voorkomen… Hoe ver ga je om te overleven?

Wow, wat een bizar, maar toch beangstigend realistisch en aangrijpend verhaal!  Je weet niet eens precies wat voor ramp er gebeurd is, alleen dat ze niet naar buiten kunnen en ook maar niet gered worden. Een soort apocalyps… Je weet doordat je de dagen van het dagboek van Merel door elkaar te lezen krijgt al snel dat het in ieder geval wel een tijdje duurt dat ze daar in dat schoolgebouw zitten, ook dat er dingen gebeuren en er mensen verdwijnen, maar je komt er maar langzaam achter hoe/wat/waar/waarom. Aan de ene kant verwarrend die dagen door elkaar, aan de andere kant past het perfect bij het beangstigende sfeertje van het verhaal en de verwarring/waanzin die de mensen daar steeds meer voelen.
Een boek buiten mijn comfortzone, maar het greep me dus meteen en ik kon ook niet meer stoppen met lezen! Een geslaagde kennismaking met Hanna Bervoets.

Dag 5: Dit is nu onze theorie. Er moeten meer mensen zijn zoals wij. Mensen die sinds de knal ergens vastzitten. Thuis, in een supermarkt, sportschool of ander gebouw.

Alles wat er was
ISBN 9789492928795 – Uitgeverij Pluim – 284 pagina’s – Verschenen: 2013, in deze editie 2019

One thought on “Alles wat er was – Hanna Bervoets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.