De wilde robot – Peter Brown

Het vrachtschip had honderden robots vervoerd voordat het verging in de storm.

Korte inhoud
“Na een schipbreuk spoelt de lading van een vrachtschip aan op een onbewoond eiland. Uit een van de kapotte kisten komt Roz tevoorschijn, een robot. Ze snapt niet wat er gebeurd is en wat ze nu moet doen. Kan een robot wel overleven in de wilde natuur?

De dieren op het eiland zijn bang voor haar of gedragen zich agressief. Pas als Roz zich ontfermt over een jong gansje zonder ouders, maakt ze vrienden en gaat ze zich thuis voelen op het eiland. Maar dan verschijnen er een aantal robots die Roz met geweld terug willen halen omdat haar grondstoffen heel kostbaar zijn. Roz en haar nieuwe vrienden gaan het gevecht aan!”

De otters hadden niet meteen door dat er in het krat iets gebeurde. Maar even later hoorden ze het: een laag, zacht gezoem. Roerloos zaten ze te luisteren. En toen deed de robot haar ogen open.

Auteur
“Peter Brown is in de Verenigde Staten vooral bekend als maker van succesvolle prentenboeken, waarvan Meneer Tijger wordt wild ook hier is verschenen.De wilde robot is zijn eerste ‘leesboek’, en het werd meteen een grote hit bij zowel critici als lezers.”
(www.querido.nl)

Het eiland bruiste van leven. En nu was er nieuw leven bij gekomen. Een vreemdsoortig leven. Kunstmatig leven.

Mijn mening
Ik vond de omslagillustratie van dit jeugdboek prachtig, dus was gelijk betoverd! Binnenin staan ook heerlijk veel illustraties!   Betoverde het verhaal me net zo?

In een orkaan zinkt een vrachtschip vol robots. Bijna alle kratten zinken met het schip en een aantal slaan te pletter tegen een rotsachtig eiland. Eén krat komt óp het eiland terecht en wordt gevonden door otters.
Robot Roz (ROZZUM unit 7134) wordt per ongeluk ingeschakeld en komt tot leven. Alles wat zij kent is het eiland, voor haar is dat dan ook meteen haar thuis. Maar de dieren die er leven zijn bang voor het monster…
Roz leert opgaan in de omgeving en leert van alles van de dieren, inclusief hun taal. Langzaam accepteren de dieren haar en helpen ze elkaar zelfs. Maar het leven kan niet een en al zonneschijn blijven…

Dit boek leest heerlijk vlot weg door de korte hoofdstukken en vele sfeervolle (ook al zijn ze zwart-wit) illustraties, maar ook door de fijne schrijfstijl van de auteur. Ik vond het taalgebruik krachtig, helder en zelfs een beetje poëtisch. Ik heb het boek opgepakt en niet meer weggelegd, zo werd ik meegezogen het betoverende verhaal in. Ik vind het zo mooi hoe natuur en techniek samenkomen in dit verhaal, hoe die machine leert en steeds ‘menselijker’ wordt, en hoe realistisch het allemaal voelt, ook al is het fictie. Ik raakte ook echt ontroerd door het onwijs lieve verhaal!
Wat een heerlijk boek is dit! En wat ben ik blij dat er in het Engels al een vervolg is, want daar verlang je meteen naar na het uitlezen…  Op naar meer Roz! Mijn hart heeft ze gestolen!

Terwijl de robot uitkeek over het eiland kwam het geen moment bij haar op dat ze ergens anders vandaan was gekomen. Voor zover Roz wist hoorde ze hier thuis.

De wilde robot
ISBN 9789045124025 – Uitgeverij Querido – 288 pagina’s – Verschenen: december 2019 – Originele titel: The Wild Robot – Vertaald door: Annelies Jorna – Deel 1 van De wilde robot – Leeftijd: 7+

[bol_product_links block_id=”bol_5e6a5a2bb02ba_selected-products” products=”9200000115376293,9200000126090089″ name=”robot” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.