Glashard – Corine Hartman

Glashard

ISBN 9789045206417
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
288 pagina’s
Verschenen: september 2013
Deel 2 in de Jessica Haider-serie

“Rechercheur Jessica Haider gaat op haar eigen onconventionele wijze de strijd aan met de handel in bloeddiamanten 

Jessica Haider heeft na de moord op haar zoon de zin van het leven hervonden door toe te treden tot Saligia: een geheim elitekorps dat ingrijpt waar justitie faalt. Eindelijk kan ze eigenhandig en definitief afrekenen met het tuig dat door de mazen van de wet glipt.

In dit tweede deel van de Jessica Haider-serie is de Antwerpse diamantair Baruch Salomons haar doelwit, hij wordt ervan verdacht in bloeddiamanten te handelen. Naar de buitenwereld toe doet de diamantair zich voor als een weldoener: hij stimuleert de economie in Zimbabwe en gunt enkele inwoners de kans op een nieuw, beter leven in het Westen.

Maar de werkelijkheid is anders, en daar komt Jessy al gauw achter als ze weet binnen te dringen in Salomons’ wereld en als zijn kersverse minnares met hem meereist naar het verscheurde Zuid-Afrikaanse land. De werkelijkheid is zelfs veel gevaarlijker dan ze ooit had kunnen vermoeden… ” 

Dit is het tweede deel in de psychologische thrillerserie rond Jessica Haider, deel een Bloedlijn verscheen in februari. Corine Hartman won er pas geleden, zeer terecht moet ik zeggen, de Crimezone Thriller Award 2013 mee. Ik schreef er eerder al een recensie over die je hier terugvindt.

 “Door zijn illegale handel in bloeddiamanten is Salomons medeverantwoordelijk voor de wantoestanden in Zimbabwe, maar daarin is hij niet de enige; Saligia wil hem om een andere, urgentere reden van het toneel: Salomons staat op de nominatie de rechterhand van Mugabe te worden, een van de gevaarlijkste dictators ter wereld.”

Jessica Haider is, nadat ze is afgekickt van coke, training heeft gehad en in een zware proef heeft bewezen Saligia waardig te zijn, toegelaten tot het geheime elitekorps wat eigenhandig jacht maakt op het uitschot der aarde. Haar eerste opdracht bestaat eruit in het leven van de Belgische diamantair Baruch Salomons binnen te dringen. Deze man is naar de buitenwereld toe een succesvol zakenman en weldoener, maar de werkelijkheid is anders. Aan Jessy, die zich voordoet als succesvol zakenvrouw Jenny de Koningh, de taak om te bewijzen dat Salomons handelt in bloeddiamanten en erachter te komen wat er daadwerkelijk gebeurt met de Zimbabwaanse gezinnen die hij zogenaamd een beter leven belooft in het Westen. Het lukt Jessy om Baruch Salomons voor zich te winnen en ze beginnen een gevaarlijke en seksueel verslavende verhouding.  Ze gaat met hem samen naar Afrika en begint daar langzaam een beter beeld te krijgen van wat voor spel hij speelt. Maar dan blijkt dat Baruch haar toch niet helemaal vertrouwt en raakt ze in de problemen, waar heeft ze een steek laten vallen? Heeft ze het bij Saligia verprutst of kan ze het nog voor elkaar krijgen om de zaak succesvol af te ronden?
Privé loopt alles niet bepaald soepel voor Jessy. Ze heeft ook haar gewone baan als rechercheur nog, de dood van haar zoon Nick en zijn moordenaar Rolf Brezinger spelen nog altijd een grote rol in haar nachtmerries en haar vader ligt op sterven. Niet geheel verwonderlijk dat ze toch weer naar de coke grijpt dus…
Ondertussen blijkt een van Salomons beveiligingsmedewerkers een dubbelspel te spelen, deze gestoorde(?) engerd lijkt Jessy ook voor zichzelf in de gaten te houden. Wie is hij en wat voor persoonlijk appeltje heeft hij met haar te schillen?

Glashard doet de titel eer aan; het ís een glashard verhaal, vol van wraak, pure emotie, ruige seks, heftige gewelddadige scènes en met een bewonderenswaardig sterke en levensechte hoofdrolspeelster.
Jessica is een meedogenloze dame die er niet voor terugdeinst om iemand die het verdient koelbloedig  om te leggen. Maar ergens kun je haar beweegredenen wel begrijpen en weet ze je sympathie wel op te wekken ondanks haar onconventionele manier van handelen. Dat wil niet zeggen dat ze nooit te ver gaat, soms laat ze zich teveel meeslepen door wraakgevoelens en gaat ze te rigoureus te werk. Ook zij is maar een mens van vlees en bloed die soms teveel tegelijk op haar bordje krijgt.

Corine Hartman weet met Glashard weer een huiveringwekkende thriller neer te zetten, on-Nederlands hard. Het verhaal verliest geen moment zijn grip op je en doordat het een serie is laat het je aan het eind ook eigenlijk niet los. Je zou direct door kunnen (en willen) in het derde deel van de serie dat in februari 2014 verschijnt: Zielloos. Zeker nadat je het voorproefje ervan gelezen hebt.
Door Bloedlijn was ik al fan van Corine en Jessy en na dit tweede deel ben ik alleen maar meer in de ban van Jessica Haider. Ik kijk weer reikhalzend uit naar het volgende deel in de serie!

Follow my blog with Bloglovin

2 thoughts on “Glashard – Corine Hartman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.