Pearl Harbor – Alan Gratz

‘Stanley, dit is geen oefening,’ schreeuwde ik in zijn oor. ‘Het is een luchtaanval van de Japanners!’ 

KORTE INHOUD 
“December 1941
Beste vrienden Frank en Stanley wonen op Hawaï. Hun vaders zijn gestationeerd op marinebasis Pearl Harbor en ze leiden een zorgeloos leventje. Maar als de jongens op een dag een rond- leiding krijgen op slagschip USS Utah slaat het noodlot toe. Uit het niets razen er Japanse vliegtuigen over die schoten afvuren en bommen laten vallen. Frank en Stanley zoeken dekking en langzaam dringt de schokkende werkelijkheid tot hen door.
De Verenigde Staten verklaren de oorlog aan Japan en ook de vriendschap van de jongens komt onder druk te staan. Stanley is Japans-Amerikaans, wat hem in de ogen van de meeste mensen ‘de vijand’ maakt. Lukt het Frank en Stanley om deze beruchte dag te overleven en is hun vriendschap bestand tegen zo veel verdeeldheid en vooroordelen?”

Ik stond op een snel hellend dek en keek als betoverd naar de honderden Japanse vliegtuigen die ineens aan kwamen vliegen. Ze vlogen in achtjes en gingen in duikvlucht om te bombarderen en te schieten. En niemand schoot terug!

MIJN MENING 
Ik kreeg verrassingspost van Kluitman en zoals wel vaker met oorlogsboeken, zou het niet iets zijn wat ik zelf gauw op zou pakken, maar ik wéét dat die van Uitgeverij Kluitman altijd erg fijn weglezen, dus natuurlijk ging ik het avontuur aan! Meteen mijn eerste Alan Gratz…

Zaterdag 6 december 1941, Pearl Harbor. Frank McCoy (13) en zijn beste vriend Stanley Summers wonen op Ford Island, een deel van de militaire basis van Pearl Harbor, waar hun vaders gestationeerd zijn als hoofd-vliegtuigmonteur en marinepiloot. Samen zijn de vrienden van plan een strip te gaan schrijven over een superheld, want daar zijn ze gek op. Frank schrijft en Stanley tekent.
Pearl Harbor voelt als een veilig fort met Battleship Row (een enorme rij slagschepen), dus de dreiging dat de Japanners weleens zouden kunnen aanvallen neemt niemand serieus. Tot nu toe heeft Amerika zich ook nog buiten WO II weten te houden…
Maar dan breekt 7 december 1941 aan, de noodlottige dag waarop de Japanners Pearl Harbor weten te verrassen met een enorme aanval vanuit de lucht. Eerst hebben de mensen niets in de gaten. Frank en Stanley krijgen een rondleiding op de USS Utah en denken dat er weer oefeningen bezig zijn, maar de bommen en kogels zijn levensecht! En dan bevinden ze zich opeens middenin het geweld, op een zinkend schip, tussen onvoorbereide mariniers…
Zullen ze zichzelf in veiligheid kunnen brengen? Frank is bang voor álles, iets wat hij tot nu toe geheim heeft weten te houden, en Stanley is Japans-Amerikaans en wordt opeens wantrouwend bekeken… Hoe gaan de twee vrienden deze strijd doorkomen?

‘Het zou wel fijn zijn als we nu net zo kogelbestendig waren als Superman,’ zei Stanley. (…)
‘Maar mij lijkt het nu het beste om maar net te doen als de Flash en heel hard te gaan rennen!’ zei ik, en we stortten ons in de chaos.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel eventjes moest inkomen in het verhaal, ik weet niet precies hoe dat kwam, het voelde in het begin een klein beetje kinderlijk voor een 13+ boek, ofzo… Pas toen de aanval begon werd ik echt goed gegrepen en toen kon ik het boek ook echt niet meer wegleggen! Zo spannend, zo meeslepend, zo beangstigend… Die twee vrienden die middenin de actie terechtkomen doordat ze op dat moment op een slagschip zijn, hoe ze daar in alle chaos en paniek weg moeten zien te komen, hoe Frank zijn doodsangsten moet overwinnen (mooi hoe Stanley zijn angststoornis weet om te draaien in iets positiefs: Frank heeft de superkracht van risico’s inschatten!), hoe Stanley er opeens tegenaan loopt dat hij met de nek aangekeken wordt omdat hij Japans-Amerikaans is, zomaar opeens is hij de vijand??? Ze zijn zo moedig! Ze hebben zelf ook wel wat van hun zo geliefde superhelden in zich, blijkt maar. Maar, pfff, wat een heftige paar uren beleven ze! Komt er ooit een einde aan het geweld? Wie zullen het allemaal overleven? Wat gebeurt er na die aanval? Hoe gaat het zijn voor al die Japans-Amerikanen? (Bah, wat een vieze, nare kant heb ik weer leren kennen, van een natuurlijk toch al smerige oorlog ) Wat betekent het voor de vriendschap tussen Frank en Stanley?? Je leeft zo mee met ze!
Een onwijs pakkend en boeiend verhaal! Heftig genoeg ook, maar nergens té heftig, dat is wel heel knap gedaan. Ik kan dit boek echt wel door mijn 13-jarige laten lezen.
Dit was een stukje geschiedenis waar ik niet heel veel vanaf wist, nu wel… Het is echt helemaal tot leven gekomen door dit spannende verhaal! Na even inkomen in één ruk verslonden! En ook meteen ’s avonds maar de Pearl Harbor-film uit 2001 gekeken, had ik nog nooit gezien. Gaf nog wel even wat extra’s zo na het lezen van dit levensechte verhaal.

‘Dringt het dan niet tot je door? Amerika en Japan zijn in oorlog,’ zei mevrouw Summers, die door bleef graven. ‘En jij en ik lijken op de mensen die hier alles bombarderen!’ 

Pearl Harbor 
ISBN 9789020654875 – Uitgeverij Kluitman – 246 pagina’s – Verschenen: september 2024 – Vertaald door: Carla Hazewindus – Leeftijd: 13+

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.