Een onmogelijk leven – Matt Haig

Ik kan je niet beloven dat mijn verhaal je zal helpen geloven in het onmogelijke. Maar het is een verhaal, zo waar als alle andere, over iemand die haar levensdoel vond toen ze dacht dat haar bestaan geen enkele zin meer had, een levensdoel dat mooier bleek dan ze ooit voor mogelijk had gehouden.

KORTE INHOUD 
“Wanneer de gepensioneerde wiskundedocent Grace een vervallen huisje erft van een lang verloren vriendin, ergens op een eiland in de Middellandse Zee, wordt ze toch wel heel nieuwsgierig. Ze boekt een enkele reis en arriveert zonder reisgids en zonder plan op Ibiza.

Tussen de ruige heuvels en de gouden stranden gaat Grace op zoek naar antwoorden over het leven van haar vriendin en hoe het eindigde. En wat ze ontdekt is vreemder dan ze ooit had kunnen dromen. Maar voordat ze in deze onmogelijke werkelijkheid kan duiken, moet Grace eerst in het reine komen met haar eigen verleden.

Vol verwondering en wild avontuur; dit is een verhaal over hoop en de levensveranderende kracht van een nieuw begin.”

Er was eens een oude vrouw die het saaiste leven in het universum had…

Het was een ongewone brief.
Het bleek dat ik een huis had geërfd op het Spaanse eiland Ibiza, dat van iemand was geweest die Christina van der Berg heette.

MIJN MENING 
Dit boek leek me zó bijzonder! Ik las al meer van Matt Haig, een aantal hele fijne kinderboeken en rake zelfhulpboeken, maar een roman nog niet. Middernachtbibliotheek staat nog altijd (in het Engels) op me te wachten in de TBR-kast… (Weet nu wel dat ik die gauw wil lezen! )

‘Er gebeuren dingen op dit eiland die de meeste mensen niet te zien krijgen. Dingen die niet goed uit te leggen zijn…’ 

Maurice, een oud-leerling van gepensioneerd wiskundelerares Grace (72), zit er een beetje doorheen, moest aan zijn fijne lerares denken en stuurt haar een e-mail. Haar uitgebreide antwoord (dit boek) bevat haar verhaal over hoe haar leven totaal veranderde na het erven van een huisje op Ibiza…
Grace erft van een oude vriendin (of eigenlijk meer kennis) een verwaarloosd huisje op het Spaanse eiland Ibiza. Eerst denkt ze dat ze opgelicht wordt (daarmee is ze haar geld pas nog kwijtgeraakt), maar dan bedenkt ze dat ze die Christina toch echt wel gekend heeft. Aangezien Grace haar eenzame, voorspelbare leven (zoon lang geleden verloren, man paar jaar geleden overleden) wel wat verandering kan gebruiken besluit ze toch maar naar Ibiza te gaan en een kijkje te nemen. Kan geen kwaad toch?
Eenmaal daar blijken er nogal wat mysteries op te lossen! Waarom heeft Christina haar bezittingen aan Grace nagelaten? Hoe is Christina eigenlijk overleden? De politie schijnt nog geen antwoorden te hebben… Wat moet ze geloven van de vreemde verhalen van Alberto (is hij gevaarlijk?) over het magische zeegras in de zee langs de kust van Ibiza? Wat is er toch met dat olijfpotje in Christina’s huis, met lichtgevend water dat wel magisch lijkt?
Grace, met haar wetenschappelijke wiskunde-brein, zal moeten leren openstaan voor onmogelijke dingen én kan niet anders dan de confrontatie aangaan met de pijn uit haar verleden…

Wat doe ik hier?
Op die vraag zou ik sneller antwoord krijgen dan ik dacht.

Ik wist niet goed wat ik van dit boek moest verwachten (verwachtte wel dat het mooi zou zijn, maar verder… ), want het is een soort van fantasy-roman… Hoe zou dat fantasy-deel zich gaan uiten? Zou dat heel raar zijn? Of juist heel mooi? Het verhaal las in ieder geval meteen vanaf het begin héérlijk weg! Eenmaal begonnen was er voor mij ook (liever) geen stoppen meer aan! Ik werd helemaal meegesleurd het leven in van die lieve, trieste, moedige Grace (72), wiens leven niet zoveel meer aan is, niet sinds de dood van haar man vier jaar geleden, maar eigenlijk al niet meer sinds het dodelijk ongeluk van hun zoontje in ’92… Deze erfenis zal haar leven ten positieve kunnen veranderen, al beseft ze dat nog niet meteen. Het avontuur op Ibiza gaat ze in ieder geval aan! En wat voor avontuur… Een tikje spannend, heel mysterieus, onwijs bijzonder, erg meeslepend en ontroerend zelfs… Schuldgevoelens moeten onder ogen gezien worden, antwoorden gezocht, er moet opengestaan worden voor méér dan het leven op deze aarde en voor levensveranderende krachten…
Dit verhaal is heel veel ineen (maar niet teveel!), het is een verhaal over verlies en schuldgevoel, hoop en liefde, vriendschap en moed, kracht en verbinding, de magische natuur (die we moeten beschermen!), en verwondering… En dat alles in een heel erg passend voelende setting; dat bijzondere en spirituele Ibiza.
Het is inderdaad een fantasy-roman, maar zo voelde het voor mij niet, het voelt allemaal heel erg natuurlijk aan… Mooi en knap gedaan! Echt een heel bijzonder, mooi en intens verhaal. Ik heb er ontzettend van genoten en werd van begin tot eind gegrepen. Op naar meer fijne Matt Haig-boeken!

… lezen is therapie en tijdreizen. Het verbindt ons met alles en iedereen, met overal en nergens, met iedere tijd en elke mogelijke droom.

Een onmogelijk leven 
ISBN 9789048873661 – Lebowski Publishers – 400 pagina’s – Verschenen: september 2024 – Vertaald door: Monique ter Berg & Elise Kuip

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.