Kapoerem Kapoerowitzj – Bies van Ede #kinderboekenweek

Het is misschien ook maar beter als ik visserman word, dacht hij. Wie weet vind ik mijn vader wel terug op het oneindige meer.

Korte inhoud
“Dit wonderlijke avontuur speelt zich lang geleden af, in de tijd dat de geschiedenis nog moet beginnen en de aarde nog plat is.

Kapoerem Kapoerowitzj woont in het land van de Roes, waar de spreekwoorden vandaan komen. Hij gaat op zoek naar zijn vader, die verdwenen is op het oneindige meer waar Kapoerem is opgegroeid.

Het wordt een vreemde reis. Kapoerem komt als roeier terecht op een varend paleis. Hij ontmoet een tovenaar die beweert dat hij zijn vader betoverd heeft. Hij helpt de burgers van de stad Pasta aan een nieuwe plek om te wonen. Kapoerem schaakt met een zekere Attila de Hun en wijst keizer Napoleon de (verkeerde) weg naar huis.

Zijn vader vinden is een hele klus, vooral omdat Kapoerem zo onhandig is. En wie is toch dat jongetje dat zijn spiegelbeeld lijkt en dat overal opduikt?”

In het land van de Roes waren spreekwoorden een serieuze zaak. Er werd zelfs gezegd dat alle spreekwoorden in het land van de Roes werden geboren.


Mijn mening
Na het zien van de leuke omslag en het lezen van de korte inhoud van dit boek had ik het gevoel dat dit een heel leuk verhaal zou zijn! Klopte dat gevoel?

“‘Wat jij aanraakt, verandert in lood.'”

Kapoerem Kapoerowitzj (tussen de 10 en 13, ze houden het niet bij) besluit visserman te worden net als zijn vader en zo op het oneindige meer waar zijn vader Joachim jaren geleden verdween, naar hem te gaan zoeken.
Het is het jaar 1337 (in ieder geval bij hen in het land van de Roes, aan die kant van het oneindige meer, elders kan het anders zijn) en de aarde is nog plat. Pechvogel Kapoerem weet niet wat hem allemaal te wachten staat op dat oneindige meer…

“Als het ontbijt zo nodig opgegeten wilde worden, moest het maar naar hém toekomen, vond hij.” 

Hij komt terecht op het waterpaleis van de verwende waterprins en als hij net aan boord is lijden ze schipbreuk (Kapoerems pech?).

“‘Het is heel simpel. We maken water,’ zei de prins somber. ‘We verzuipen. We gaan naar de haaien, maar die zijn er gelukkig niet, want dit is een meer.'” 

Kapoerem heeft gelukkig niet alleen maar pech, hij weet in zijn eentje (?) op een reddingsboot weg te komen.

“De waterprins zuchtte. ‘Ook dat nog. Je bent niemand en je hebt geen leeftijd… Helemaal niemand meer… helemaal alleen…'”

Hij beleeft het ene avontuur na het andere tijdens de zoektocht naar zijn vader: iets met een tovenaar, de vluchtende bewoners van Pasta, Attila de Hun, Napoleon en het jongetje Chiem dat sprekend op Kapoerem lijkt en die hij steeds weer tegenkomt…

Wat is dit een heerlijk doldwaas avontuur! Kapoerem is een pechvogel en zijn wereldje was altijd maar klein, dus alleen daardoor al maakt hij allerlei grappige dingen mee tijdens die grote reis op dat oneindige meer. Een reis die niet alleen langs verschillende plaatsen leidt, maar ook door verschillende tijden gaat, want de tijd deed in die tijd maar wat.  Zo kan Kapoerem Attila de Hun tegenkomen, maar ook Napoleon Bonaparte! Dit alles, samen met de grappige (verbasterde) spreekwoorden die in het hele verhaal aan bod komen en de kleurrijke personages, maakt het niet alleen een avontuurlijk, maar ook een erg vermakelijk geheel. Ik heb heerlijk zitten gniffelen tijdens het lezen!
(Ook de titels van de hoofdstukken zijn erg leuk: “Hoofdstuk met paniek”, “Hoofdstuk met een veroveraar”…)
Ik weet niet zeker of een kind van ongeveer 10 ook alle grapjes zal begrijpen, maar ik heb er in ieder geval van genoten! En het is hoe dan ook een lekker weglezende, avontuurlijke reis door de tijd!

Wij kunnen ons de tijd niet meer herinneren dat de tijd nog alle tijd had en maar een beetje rond dolde met de jaren. Wij kennen alleen maar de tijd die keurig op tijd is en geen tijd heeft voor grappen.


Kinderboekenweek 2020: En toen?
Het is weer Kinderboekenweek!  Deze 66ste Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 29 september t/m zondag 11 oktober 2020 en het thema van dit jaar is geschiedenis: “En toen?”
CPNB: “Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!

Kapoerem Kapoerowitzj
ISBN 9789081837286 – Uitgever: Ezo Wolf – 200 pagina’s – Verschenen: september 2020 – Illustraties: Roel Seidell – Leeftijd: 10+

One thought on “Kapoerem Kapoerowitzj – Bies van Ede #kinderboekenweek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.