Spuitende slagaders en overstromende oceanen – Jesse Goossens & Linde Faas

Het lijkt misschien gek om na te denken over een ramp of een ongeluk als er helemaal niets aan de hand is. En om te bedenken wat je in zo’n geval moet doen. Maar toch is dat heel verstandig!

Korte inhoud
Weet jij wat je kunt doen als er een ramp gebeurt? Thuis of in de buurt?

Dit is een handleiding bij vierendertig grote en kleine rampen vol grappige, griezelige en geweldige weetjes over alle mogelijke catastrofes. Want weet jij hoeveel botten je kunt breken? Hoe je moet reanimeren? Wat de grootste aardbeving ooit was? Hoe je kunt merken dat er een bosbrand aankomt? En hoeveel bloed er in je lijf zit?

Een spetterend, vrolijk boek dat een plezier is om door te bladeren én een onmisbaar naslagwerk voor iedereen die anderen wil helpen en de wereld wat mooier wil maken.

Een deel van de opbrengst van dit boek wordt geschonken aan het Rode Kruis. (En er is een lesbrief beschikbaar voor scholen!)

De 4 belangrijkste regels
1. Zorg voor veiligheid
2. Kijk wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert
3. Bel 112 als dat nodig is
4. Help het slachtoffer

Auteur & illustrator
Jesse Goossens (Hilversum, 1969) woont en werkt in Rotterdam. Ze is redacteur, vertaler en auteur. Bij Lemniscaat verschenen van haar hand onder meer Vrouwen die de wereld veranderen, Right To Play, Plastic Soep en It’s a Wonderful Life.

Linde Faas (1985) studeerde Animatie aan de kunstacademie van Breda. Ze studeerde er cum laude af met haar getekende animatiefilm ‘Volgens de vogels’, waarmee ze meerdere prijzen won op internationale animatiefilmfestivals. Ze werkt als kunstenares en animator van tekenfilms, en internationaal als illustrator. Ze debuteerde bij Lemniscaat met de illustraties voor Vlo en Stiekel van Pieter Koolwijk.”


10 opmerkelijke dingen die ik leerde uit dit boek

  1. Vallen is het meest voorkomende ongeluk. Als je daarbij wat breekt zijn er 5 soorten botbreuken mogelijk: een dwarse, een meervoudige, een schuine, een spiraalbreuk, een twijgbreuk. Een dijbeenbreuk is het meest pijnlijk.
  2. Een volwassene heeft ruim 100.000 kilometer aan bloedvaatjes in zijn lijf. Daarmee kun je 2,5 keer rond de wereld! En: er zit goud in je bloed!
  3. Verbranding staat op de derde plaats in het lijstje van meest dodelijke ongelukken. Brandwonden kunnen het meest pijn doen van wat een mens kan voelen.
  4. De meest pijnlijke steek is die van een Kubuskwal, die dragen het sterkste gif van het dierenrijk met zich mee. Je kunt ervan in shock raken en verdrinken.
  5. Gemiddeld sterven 100 mensen per jaar omdat ze zich in een balpen verslikken.
  6. Binnen 5 seconden kan een lawine al met 125 kilometer per uur naar beneden razen (en dat kan oplopen tot wel 400 kilometer per uur). Per jaar komen er ruim 150 mensen om in een lawine, vaak veroorzaakt door henzelf.
  7. Een tsunami kan net zo hard gaan als een straaljager, bijna 1000 kilometer per uur. En de eerste golf is vaak niet de sterkste, het bouwt op.
  8. Op het zuidelijk halfrond draait een tornado vaak in de richting van de klok, en op het noordelijk halfrond meestal tegen de klok in. Ze kunnen overal ter wereld voorkomen.
  9. Ieder jaar gaat ongeveer 3,5 miljoen vierkante kilometer in vlammen op. De meeste natuurbranden worden door mensen veroorzaakt.
  10. In de afgelopen 3400 jaar is er maar 268 jaar overal op aarde vrede geweest. In WO II stierven de meeste mensen: tussen de 40 en 72 miljoen.

Naast al deze opmerkelijke dingen staat er nog véél meer in dit leerzame boek. Niet alleen opmerkelijke weetjes, maar ook bij allerlei verschillende kleine en grote rampen, binnens- en buitenshuis staat uitgelegd wat je het beste kunt doen en hoe je je het beste kunt voorbereiden. Als je dit boek gelezen hebt en je hebt de EHBO-app van het Rode Kruis op je telefoon staan, zul je in heel veel gevallen weten wat je kunt doen.
Een heel aantrekkelijk vormgegeven en zeer leerzaam boek voor kinderen (en hun ouders)!

Spuitende slagaders en overstromende oceanen
ISBN 9789047709343 – Uitgever: Lemniscaat – 96 pagina’s – Verschenen: juni 2017 – Illustraties: Linde Faas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.