Wachten op woensdag – Nicci French

Wachten op woensdag
Samenvatting
“Niets wees erop dat er iets mis was. Het was een gewoon rijtjeshuis op een gewone woensdagmiddag in april.”

Een 13-jarig meisje vindt als ze thuiskomt van school haar vermoorde moeder. Niemand begrijpt deze brute moord, ze was een zorgzame, lieve vrouw zonder vijanden. Gewoon een inbraak die verkeerd gelopen is? Of was haar perfecte leventje toch niet zo perfect?
Aan hoofdinspecteur Malcolm Karlsson de moeilijke taak om te gaan graven in het leven van de vrouw en haar gezin. Hierbij wordt hij dit keer niet bijgestaan door psychoanalytica Frieda Klein, want wegens bezuinigingen mag hij alleen nog maar forensisch psycholoog Hal Bradshaw consulteren. Een onaangename man, met een hoge eigendunk en een grote hekel aan Frieda. Hij doet er dan ook alles aan om Frieda te kleineren.

“Ze had niets meer in de hand in haar leven, alles onttrok zich aan haar regie: haar huis, waar ze zich altijd veilig had gevoeld, beschut tegen de gewelddadige chaos van de buitenwereld […]”

Ongewild raakt Frieda, die nog lang niet in het reine gekomen is met de aanslag op haar leven van de vorige zaak, toch betrokken bij deze zaak. Haar nichtje is namelijk bevriend met de zoon van de vermoorde vrouw. En aangezien haar nichtje tijdelijk bij haar woont, krijgt Frieda de getraumatiseerde jongen en zijn twee zusjes ook over de vloer. En Frieda zou Frieda niet zijn als ze hen niet probeerde te helpen.
Daarnaast raakt Frieda door een gesprek met een patiënt maar niet van het gevoel af dat er meer achter zijn verhaal zit en gaat ze op eigen houtje op onderzoek uit, wat haar op het spoor zet van een vermist meisje.
Maar of Frieda dit alles wel aankan? Ze is nog lang niet de oude en iedereen maakt zich zorgen om haar, maar ze is geslotener dan ooit en laat niemand dichtbij komen…

“Ze kon goed luisteren, maar praten kon ze niet; ze hielp, maar vroeg niet om hulp.”

Auteurs
Van Nicci French, echtpaar Nicci Gerrard en Sean French, wereldberoemd om hun thrillers, zijn ondertussen al vier delen verschenen van hun achtdelige Frieda Klein-reeks: Blauwe Maandag, Dinsdag is voorbij, Wachten op woensdag en Donderdagskinderen. Deel 5, Denken aan vrijdag, wordt in april verwacht.

Mijn mening
Net als de voorgaande twee delen kreeg dit Frieda Klein boek me weer gauw te pakken en vloog ik er door de fijne schrijfstijl en de psychologische spanning doorheen. In Wachten op woensdag is Frieda onbereikbaarder dan ooit. Het is duidelijk dat ze hulp nodig heeft, maar of ze die ooit gaat aanvaarden, eigenwijs als ze is… Af en toe was het best een beetje ergerlijk dat Frieda zo in haar eigen wereldje leeft, zou je haar een schop onder haar kont willen verkopen. Maar aan de andere kant het paste wel goed bij de grimmige, deprimerende sfeer van het verhaal. Frieda stort zich op haar (paranoia?) gevoel en doet heel veel moeite voor iets wat misschien nergens toe leidt. Alleen maar om het zich slecht voelen te ontlopen? Of kan ze haar intuïtie vertrouwen?
Wachten op woensdag vind ik, ondanks dat het lekker wegleest, niet het beste deel tot nu toe. Toch blijf ik wel nieuwsgierig naar meer, meer Frieda en meer van deze psychologische thrillers. Ik hoop dat het volgende deel weer iets meer spanning heeft en iets minder deprimerend is. En dat we Frieda misschien weer wat beter kunnen doorgronden…

Deel 1 en 2 lazen Jenny en ik al samen voor onze Boekenwurmenclub, ook deel 3 hebben we allebei gelezen. Wat Jenny ervan vond lees je hier.

Wachten op woensdag
ISBN 9789041416315- Uitgever: Anthos – 492 pagina’s – Verschenen: mei 2013 – Originele titel: Waiting for Wednesday – Vertaald door: Irving Pardoen en Caecile de Hoog – Deel 3 in de Frieda Klein-reeks
O.a. verkrijgbaar bij Bruna

5 thoughts on “Wachten op woensdag – Nicci French

  1. Prachtige recensie, ik moet ook de serie maar weer eens gaan herlezen. Deel vijf wil ik natuurlijk lezen maar ben inmiddels wel weer een beetje kwijt waar het allemaal over ging.

    1. Dank je! Dat herken ik wel, als het te lang geleden is dat je vorige boeken gelezen hebt ze willen herlezen. Ook met Patricia Cornwell ooit gedaan, maar nu alweer flinke achterstand 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.