Lang zal ze leven – Koos Meinderts

Lang zal ze leven.jpg
ISBN 9789026136153
Uitgever: De Fontein Jeugd
144 pagina’s
Verschenen: mei 2014

Achterflap:

“Als het leven niet langer een feest is.

Op weg naar school ziet Eva een oude vrouw op het spoor staan, terwijl de slagbomen rinkelend naar beneden gaan. Ze bedenkt zich geen seconde en trekt de vrouw net op tijd weg voor de aanstormende trein. Met haar actie haalt Eva de krant en zelfs de tv. Nieuwsgierig naar wie ze heeft gered, gaat Eva op bezoek bij de vrouw. En dan ontdekt ze de schokkende waarheid.

Lang zal ze leven is het aangrijpende verhaal van de confrontatie tussen een meisje van zestien en een vrouw aan het eind van haar leven.

Koos Meinderts (Den Haag, 1953) debuteerde in 1983 als schrijver met Mooi meegenomen. Hij schrijft verhalen, gedichten en liedteksten, zowel voor kinderen als volwassenen. Lang zal ze leven is zijn eerste boek voor jongeren.

Recensie:

“Dat voelt niet. Een held. Ik weet sowieso niet hoe ik me voel. Eva, ik voel me Eva.”

Eva, een 16-jarige scholiere, weet op weg naar school net op tijd een bejaarde vrouw voor een trein weg te trekken. Ze wordt op school, in de krant en op televisie geroemd als held, maar zo voelt ze zich helemaal niet. Ze heeft gewoon zonder na te denken gehandeld, achteraf gezien met groot gevaar voor eigen leven.

“Ze had ouderdom, zo simpel was het en daar hielp niets tegen.”

Ida de Graaf, 83 jaar, heeft geen man en geen kinderen. Ze is redelijk op zichzelf, al ontkomt ze niet aan de bemoeizucht van haar buurvrouw in de serviceflat. Iedereen vertelt haar dat ze geluk gehad heeft dat Eva zo snel gehandeld heeft, maar is dat wel zo?

“Wat haar betrof was de wedstrijd gelopen, de scheidsrechter mocht affluiten.”

Eva besluit op bezoek te gaan bij de oude dame die ze gered heeft, benieuwd naar haar verhaal. Dan blijkt dat mevrouw De Graaf misschien wel helemaal niet gered had willen worden. Eva is compleet in de war, hoe kan iemand nou niet meer willen leven?

“De dag gaat open als een gouden roos.” (Herman Gorter)

Ik mocht deze jeugdroman van Koos Meinderts alvast vooruit lezen via de Utrechtse Kinderboekwinkel en daar ben ik ze erg dankbaar voor.
Lang zal ze leven is een aangrijpend verhaal over leven en dood. Aan de ene kant het verhaal van de bejaarde Ida, die een mooi leven gehad heeft, waar je door wat flashbacks meer over te weten komt, die het wel welletjes vindt. Aan de andere kant het verhaal van de jonge levenslustige tiener Eva die niet kan wachten tot ze haar diploma heeft en het echte leven gaat beginnen. Twee levens die door een samenloop van omstandigheden met elkaar verbonden raken.
Een prachtig onderdeel van het verhaal zijn de gedichten die er als een rode draad doorheen lopen; de sombere gedichten over de dood waar Ida gek op is en de romantische gedichten die Eva zo aanspreken in de van Ida geleende gedichtenbundel. Zo passend bij hoe verschillend de hoofdpersonen in het leven staan. Fijn is dat de gedichten die worden aangehaald in het verhaal achterin het boek nog eens in hun geheel terug te lezen zijn.
Ik vind Lang zal ze leven een onwijs mooi, bijna poëtisch geschreven verhaal met personages die echt tot leven komen. Aan het prachtige taalgebruik van de auteur kun je wel merken dat hij ook gedichten en liedteksten schrijft.
Met Lang zal ze leven heeft Koos Meinderts naar mijn mening een mooie eerste jeugdroman geschreven die vele jongere (en oudere!) lezers zal aanspreken én raken.

Follow my blog with Bloglovin

3 thoughts on “Lang zal ze leven – Koos Meinderts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.