De Duivelkolonie – James Rollins

De duivelkolonie
ISBN 9789024532889
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
478 pagina’s
Verschenen: oktober 2011
Originele titel: The devil colony
Zevende deel in de SIGMA-reeks

“Het Amerikaanse continent herbergt een eeuwenoud geheim, de waarheid zal alles veranderen…

Diep in de Rocky Mountains wordt in een verborgen grot een spectaculaire ontdekking gedaan: honderden gemummificeerde lijken in indiaanse kledij, vreemde dolken en een vervloekte schat.
Dan vindt, recht voor het oog van de toegestroomde media en protesterende indiaanse groeperingen, een ontploffing plaats. Een bomaanslag?

Painter Crowe, directeur van Sigma en zelf half indiaans, raakt persoonlijk betrokken bij de zaak als zijn nichtje, die verdacht wordt van de aanslag én van grafroof, door een oude vijand van Sigma wordt opgejaagd.

Het wereldbedreigende geheim van de grot voert het Sigmateam naar de sluimerende vulkanen van IJsland en de verschroeiende woestijnen in het zuidwesten van de Verenigde Staten.Maar kunnen Painter, Grayson Pierce en de anderen de waarheid achterhalen voordat het mysterie alles vernietigt?

Geschiedenis, wetenschap, spiritualiteit, razende actie en adembenemende spanning: dat typeert de Sigma-boeken van James Rollins.

James Rollins is het pseudoniem van de Amerikaans schrijver Jim Czajkowski. Hij publiceerde verschillende avonturenthrillers, waaronder een serie boeken in de Sigma-reeks.

Ik heb dit boek gelezen voor Boekreviews.nl.

 “’Goud’… De gehele binnenkant van de schedel was bekleed met het edelmetaal. Fortescue streek met zijn vinger over het inwendige oppervlak van een van de schedelhelften. Pas nu zag Billy het onregelmatige reliëf van het gouden oppervlak. Het zag eruit als een ruwe kaart, met gestileerde bomen, gegraveerde bergen en bochtige rivieren. In het oppervlak waren ook tekens gekrast, die letters zouden kunnen zijn.”

1779: in opdracht van Thomas Jefferson worden bij een opgraving bij een Indiaanse grafheuvel in Kentucky een rijkbeschilderde bizonhuid en een enorme met goud beklede schedel gevonden. Ze zouden magische krachten bezitten.

Heden: twee vrienden gaan op jacht naar een oude Indianenschat in de Rocky Mountains. Ze gaan af op een verhaal van de Indiaanse opa van een van hun twee. Er zou een schat verborgen liggen die het daglicht nooit meer mag aanschouwen, of er zal een ramp van wereldformaat plaatsvinden.
Ze vinden de grot van de legende en als ze er binnengaan treffen ze iets heel bizars aan: honderden gemummificeerde lijken in Indiaanse kledij, die collectief zelfmoord lijken te hebben gepleegd. En in een ruimte verderop verschillende kisten.
Als de vondst bekend wordt raakt alles in een stroomversnelling. Er vindt een explosie plaats, schijnbaar door een Indiaanse actievoerster, maar is de impact niet veel groter dan hij zou moeten zijn van zo’n kleine bom? Wat is er aan de hand met de vallei waar de vondst gedaan is? Het gebied lijkt zichzelf te vernietigen… Waaruit bestaat de schat dat het zo’n natuurramp kan bewerkstelligen?
Het SIGMA team van Painter Crowe raakt betrokken bij de zaak als blijkt dat zijn nichtje verdacht wordt van de bomaanslag en opgejaagd wordt door een uiterst machtige en gevaarlijke internationale organisatie “Het Gilde”.

“Zijn team bestond uit geselecteerde soldaten uit de Special Forces – mannen en vrouwen met een bijzonder hoog IQ of een unieke scherpzinnigheid. Hij rekruteerde hen persoonlijk en onderwierp hen vervolgens aan een bijscholing in verschillende wetenschappelijke disciplines om als veldagenten voor de afdeling research en ontwikkeling van het ministerie van Defensie te gaan werken. Teams werden de wereld in gestuurd om op te treden tegen mondiale dreigingen.”

Met behulp van een Indiaanse professor weet Kai, het nichtje van Crowe, te ontsnappen en belanden zij samen met het SIGMA team in een race tegen de klok, een race om de wereld te redden en om uit handen te blijven van het machtige Gilde, dat hen steeds een stap voor lijkt te zijn.
Ze treden onder andere in de historische voetsporen van Lewis en Clark, die in 1804 in opdracht van president Thomas Jefferson een expeditie leidden door het westen van de Verenigde Staten. Wat was de daadwerkelijke bedoeling van die expeditie? Er blijkt meer achter te zitten dan altijd gedacht is.
De hele geschiedenis van Amerika zoals die bekend is lijkt op de schop te liggen…

De Duivelkolonie is een avontuur vol actie wat je beetpakt vanaf de eerste pagina en niet meer loslaat tot je het uit hebt. En zelfs dan blijft er een hoop stof tot nadenken over…
Het boek begint heel intrigerend met historische en wetenschappelijke kanttekeningen, over de Onafhankelijkheidsverklaring en Nanotechnologie. Waar je die voor nodig hebt blijkt gaandeweg in het verhaal. Het is fijn om dan die achtergrondinformatie te hebben.
James Rollins weet de gebeurtenissen zo te beschrijven dat je het gevoel hebt dat je naar een film zit te kijken. Het verhaal is een fijne combinatie van actie, avontuur, spanning, historie en wetenschap, allemaal goed in balans.
Dat het het zevende deel is in de reeks merk je eigenlijk niet, er zijn weinig onduidelijke verhaallijnen. Hooguit mis je een beetje voorgeschiedenis van de hoofdpersonen, maar dat stoort niet en doet absoluut niet af aan het verhaal.
Ik heb ooit wel eens het eerste deel in de reeks gelezen, Steen der wijzen, en ga nu zeker de andere vijf boeken op mijn nog-te-lezen lijstje zetten.
James Rollins schrijft een beetje in de trant van Dan Brown en Matthew Reilly, dus als je van hun boeken houdt, zou ik deze reeks zeker proberen!

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.