13 minuten – Sarah Pinborough

Het was kwart voor zes in de ochtend, en in de rivier lag een dood meisje.

Korte inhoud
Ik was dertien minuten dood.

Ik kan me niet meer herinneren hoe ik in het ijskoude water terechtkwam, maar dit weet ik nog wel: het was geen ongeluk en ik was niet suïcidaal.

Ze zeggen dat je je vrienden dichtbij moet houden en je vijanden nog dichterbij, maar als je een tiener bent, is het moeilijk om ze uit elkaar te houden. Mijn vrienden houden van me, dat weet ik zeker. Maar dat betekent niet dat ze niet hebben geprobeerd om me te vermoorden. Of wel?

13 minuten is een aangrijpende psychologische thriller over angsten, manipulatie en de kracht van de waarheid. Een verbluffend verhaal dat vraagtekens zet bij wat we echt weten over de mensen die het dichtst bij ons staan. Voor fans van Gossip Girl en Pretty Little Liars.

We zijn allemaal verschillend, wij beste vriendinnen, maar we zijn allemaal dol op toneelspelen, of het nou op de planken is of in het echt.

Auteur
“Sarah Pinborough (1972) is prijswinnend schrijver van boeken en televisieseries, onder meer voor de BBC. Het Engelse manuscript van Wat jij niet ziet werd verkocht na een duizelingwekkende veiling en inmiddels zit ook een film in de pijplijn.” www.hebban.nl

Mijn mening
Na het lezen van Wat jij niet ziet, een thriller voor volwassenen van Sarah Pinborough, was ik extra benieuwd naar deze Young Adult. Ik ben de uitgeverij dus heel dankbaar dat ik hem mocht bespreken op mijn blog! Was het wat ik ervan verwachtte?

Natasha, “Tasha”, ligt in coma nadat ze 13 minuten dood is geweest, ze werd door een voorbijganger gevonden in het ijskoude water van de rivier. Als ze bijkomt kan ze zich niets herinneren van die bewuste avond. Wat is er gebeurd? En waarom? Of was het een dom ongeluk? De politie ziet in ieder geval geen reden het als een misdrijf te behandelen.
Na het ongeluk ontstaan er duidelijk barstjes in de vriendschap van Tasha en haar twee BFF’s Hayley en Jenny. Zij doen ergens heel geheimzinnig over. Het ongeluk?
Tasha zoekt weer toenadering tot haar vroegere beste vriendin Becca en samen bedenken ze een plannetje om Hayley en Jenny uit de tent te lokken.
Langzaam wordt duidelijk wat er die nacht gebeurd is. Maar wiens verhaal kun je nou echt geloven?

Duidelijk aan het begin van het verhaal is dat Hayley en Jenny iets weten, maar wat is dat? En wie kun je vertrouwen? Dat is wel het hele verhaal lang de vraag, want iemand liegt… Er wordt een gevaarlijk psychologisch spelletje gespeeld!

De personages, tieners met ieder hun eigen karakter, hun geheimen, hun leugens, komen erg realistisch over. En ondanks dat Tasha slachtoffer is, kun je haar niet erg sympathiek vinden, ze is namelijk een onwijs egoïstisch kreng en wil altijd haar zin krijgen. En dan Becca, keihard aan de kant gezet door Tasha, nu weer toegelaten in haar koninkrijk, maar moet ze dat wel willen?

Dit verhaal is mega broeierig en super spannend van begin tot eind en er zitten een hoop twists in, waardoor je op het puntje van je stoel blijft zitten. Ik vond het iets minder verrassend dan Wat jij niet ziet, maar misschien is het ook niet helemaal eerlijk om een boek voor volwassenen te vergelijken met een boek voor jongvolwassenen. Wel heeft deze auteur me duidelijk bewezen dat ze een kei is in spannende twists bedenken en heerlijk spannende psychologische verhalen neerzetten met eindes waar je nog even over na moet denken. Ik wil meer!!

13 minuten
ISBN 9789000355709 – Uitgever: Best of YA (Van Goor) – 368 pagina’s – Verschenen: mei 2017 – Originele titel: 13 Minutes – Vertaald door: Carla Hazewindus

[bol_product_links block_id=”bol_59b640bfe530e_selected-products” products=”9200000075752788,9200000075789187,9200000055524079,9200000043955139″ name=”13 minuten” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

4 thoughts on “13 minuten – Sarah Pinborough

  1. Ik heb het boek vandaag opgehaald bij de bibliotheek en ben wel benieuwd naar dit boek. Ik vond ‘Wat jij niet ziet’ een beetje apart, dus ben heel benieuwd hoe de spanning in dit boek opgebouwd zal zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.