De sluwe verleider – Nynke Laanstra

De sluwe verleider
ISBN 9789491472312
Uitgever: Booklight
246 pagina’s
Verschenen: juni 2013
Deel 2 van de Geloof-hoop-liefde-trilogie

Wat doe je als je dochter in de greep lijkt van een sluwe verleider? Dan breek je! Wat doe je als blijkt dat hij deelgenoot is van je duistere geheim? Dan grijp je in! Maar wat als je ontdekt dat de affaire van je dochter wordt aangestuurd door de brute folteraar uit je verleden? Dan breekt de hel los!

Eva, dochter van Fien Meijer en Wim Bolhuis, geniet intens van het bruisende studentenleven. Ze ontmoet Aleck, een veelbelovend fotograaf, met wie ze een onstuimige relatie krijgt. Fien vertrouwt het niet, gaat op onderzoek uit en komt gevaarlijk dicht bij de inktzwarte waarheid. Wie is Aleck, wat is zijn geheim? Hoe nobel en oprecht is zijn liefde voor Eva?

Een indringend verhaal over opdoemende schaduwen uit het verleden en een verzengende affaire met helse gevolgen.

De sluwe verleider is het meeslepende vervolg op het spraakmakende debuut De losbandige vrouw. Het is het tweede deel van de Geloof-hoop-liefde-trilogie.

Nynke Laanstra (Leeuwarden, 1965) creëert sinds haar prille jeugd al verhalen. Een ziekenhuisbed was toen haar decor en podium. De ervaringen nam ze mee in haar werk als PR-adviseur. Haar passie heeft ze omgezet in een missie: ze wil nog steeds vertellen, iets teweegbrengen, universele thema’s afstoffen en deze nieuw elan verschaffen, altijd op zoek naar de controverse.”

Recensie Judith:

“Haar hart moet voor eeuwig bloeden voor de pijn en het verraad die ze mij, haar heer en meester, heeft aangedaan. Het serpent. Mij verlaten, verminken, aanrijden en voor dood achterlaten? Dat verdient vergelding en helse pijn.”

Het is 2 jaar na het einde van De losbandige vrouw, Fien en haar man Wim zijn uit elkaar en Fien is erg op haar hoede, ondanks bevestiging van een privédetective dat ze Lars onschadelijk heeft gemaakt blijft ze bang voor zijn wraak.
Ze heeft de kwelgeest uit haar verleden, zuster McCormick, vergeven en brengt nu zelfs veel tijd door met haar. Toch is ze, verstard door een innerlijke strijd, net een tikje te laat met het redden van de oude dame die verdrinkt in bad. Maar wat deed McCormick daar eigenlijk zonder verpleging? Ze hoorde helemaal niet alleen te zijn…

“Eva moet boeten voor de zondeval van Fien. Welke zonde, denk ik cynisch. Haar vreemdgaan of haar opstand tegen hem, Lars de overheerser. Het laatste. Ga nooit tegen deze man in. Het kost je altijd meer dan het je oplevert.”

Fiens dochter Eva studeert en woont op zichzelf, ze is een mooie getalenteerde jongedame die zingt in een bandje. Op een avond komt ze de wat oudere, maar onweerstaanbare Aleck tegen en de vonk springt over. Eva staat meteen in vuur en vlam, hij roept een sensuele kant op in haar die ze nog niet van zichzelf kende.
Maar wat Eva niet weet, is dat Aleck eigenlijk Kjell heet en haar in opdracht van Lars moet verleiden. Zo wil hij Fien raken op haar meest gevoelige plek; haar eigen vlees en bloed. Lars is minder onschadelijk dan Fien denkt en hij ruikt bloed…
Fien vertrouwt de nieuwe liefde van haar dochter niet en komt al gauw achter de waarheid. Lars moet onschadelijk gemaakt worden!
Dan komt Aleck naar haar toe met een plan… Is hij te vertrouwen? Zijn zijn gevoelens voor Eva dan toch oprecht?

“…je moet me nu vertrouwen. Zijn we een team ja of nee. Ik moet het nu weten.”

De sluwe verleider is het vervolg op De losbandige vrouw, en weer een echte emotionele en psychologische rollercoaster, waarin mooie erotische scènes afgewisseld worden met heftige en spannende scènes en waarin wraak de hoofdrol speelt. Wat wraakgevoelens en liefde al niet met een mens kunnen doen…
Ook al gaat het je verstand te boven, je hebt af en toe toch begrip voor de dingen die de hoofdpersonen doen. Je leert ze dan ook goed kennen en krijgt echt een kijkje in hun hoofd doordat de perspectieven van Lars, Eva, Aleck en Fien worden afgewisseld in het boek.
Het schokkende open einde doet je meteen verlangen naar het slot van de Geloof-hoop-liefde-trilogie. Helaas moeten we daar nog een paar maandjes op wachten…

Ik heb dit boek tegelijk gelezen met Jenny van Jennysbookcase, voor onze “Boekenwurmenclub“, als boek van de maand juni. Dit is hoe zij over De sluwe verleider denkt:

Recensie Jenny:

Dit boek is het tweede deel in de Geloof-hoop-liefde-trilogie. Omdat ik deel één een tijd geleden had gelezen, moest ik weer in het verhaal komen. Het duurde voor mijn gevoel even voor het verhaal op gang kwam, maar toen het verhaal eenmaal ging lopen… Het boek is een trein die op hoge snelheid voorbij dendert en het enige wat je kunt doen is instappen en doorlezen. De wisselende perspectieven van de personages vind ik altijd erg prettig om te lezen. Jij als lezer weet alles, alleen weten de verschillende personages dat niet. Hoe gaan de personages wat jij als lezer weet dat ontdekken, is steeds de vraag. Dat maakte het spannend en zoog mij mee in het verhaal. Het boek is betiteld als erotisch, maar eerlijk gezegd vind ik het meer een thriller. Ja, er komen seksuele scènes in voor, die overigens mooi beschreven zijn. Maar eigenlijk draait het daar niet om. Het gaat om wat je doet als je gechanteerd wordt door een enorme kwelgeest en je anderen moet bedriegen van je kwelgeest. Ga je daar in mee, of laat je je gevoel en je verstand spreken?

En net als je denkt alles goed zal aflopen, dan neemt het boek een spannende wending en moet je echt op deel drie wachten… Frustrerend als lezer, maar heel erg pakkend! Wat er vooraf aan die wending gebeurt? Dat zul je echt zelf moeten lezen.  Stop hem dus in je vakantiekoffer en laat je aan de rand van het zwembad meevoeren door deze denderende trein.

Ook “westmus” van de boekenblog Hou van boeken heeft De sluwe verleider gelezen, dit is haar recensie:

Nynke Laanstra is geboren in Leeuwarden en schrijft al sinds haar jeugd verhalen. In 2009 won Nynke de vierde prijs in een internationale schrijfwedstrijd. De losbandige vrouw was haar debuut. De sluwe verleider is het tweede deel van de Geloof-hoop-liefde-trilogie. Hier zitten we bij de ‘hoop’.

We pikken de draad terug op waar het vorige deel spannend eindigde. Er volgt een sprong van twee jaar. Fien en Wim zijn gescheiden, Eva hun dochter woont inmiddels alleen en studeert. Heel onverwacht komt Fien erachter dat Eva verleid wordt door iemand uit haar verleden als de losbandige vrouw. Dit is niet met haar zin. Als ze dan verder doorgraaft komt ze tot de conclusie dat die persoon aangestuurd wordt door haar manipulator. Het hek is nu helemaal van de dam. Hoe gaat ze dit oplossen?

Nynke doet het weer! Eindelijk eens een schrijfster die iets vernieuwend doet met de structuur van een boek. De cover is weerom heel mooi, je begrijpt hem als je het boek leest. Herkenbaar met het eerste boek is dat het hier ook begint met een vers uit de Bijbel en eindigt met een liedtekst. Ze zijn niet lukraak gekozen maar zijn verweven met het boek.

De hoofdstukken zijn niet gewoon genummerd maar veel origineler hebben zij de naam van de persoon van waaruit het verteld wordt. Er zijn vier hoofdpersonen die het boek maken. Het grappige is dat zij dezelfde gebeurtenissen vanuit hun standpunt soms anders interpreteren en beleven. Om dat te doen moeten de karakters goed uitgewerkt zijn en dat is hier duidelijk het geval.

Het plot is heel goed opgebouwd. Eerst de terugblik naar het vorige deel en hoe het daar tot een spannend einde kwam. Dan springen we twee jaar verder in de tijd en blikken de personages terug op wat de voorbije twee jaar gebeurd is. Het boek neemt een rustige, beschrijvende start. De personages zitten allemaal met twijfels. Hoe moet het nu verder? Dan ineens van de ene seconde op de andere wordt je in het verhaal gegooid als in een rollercoaster. Je wordt van het ene personage naar het andere geslingerd.

De erotische scènes worden echt emotioneel beleefd in dit boek. Ze zijn heel netjes en teder beschreven. Er komt ook een erotisch stukje met twee vrouwen in, vinden we niet zo snel terug in erotische boeken maar is leuk.

Het boek is opgebouwd naar een duidelijke climax. Je groeit hier als lezer langzaam mee in. De ontwikkeling van de personages beleef je mee. Op het einde is het een opeenvolging van duizelingwekkende wendingen en een tsunami van gebeurtenissen die je over je heen krijgt. Als lezer moet je even happen. Weerom een superspannend einde en er is tevens een verwijzing naar het deel drie.

Het derde deel gaat over liefde maar je voelt de liefde van Nynke voor het schrijven al in de eerste twee delen. Als we op deze manier blijven doorgaan wordt deel drie ook buitengewoon goed! Kijk er vol verwachting naar uit.

Laat je verleiden door de sluwe verleider, je krijgt er geen spijt van!

Westmus geeft vijf sterren aan De sluwe verleider, als ik er sterren aan zou hangen zou ik dat ook doen, dat is het boek zeker waard!

Follow my blog with Bloglovin

One thought on “De sluwe verleider – Nynke Laanstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.